Höga vågor och het undervisning

Höga vågor och het undervisning

De tre första dagarna denna vecka var det pastorskonferens i byn Lovakuthuru, Indien. Vi samlades under ett tält ute på torget. Solen gassade hela dagen och fram på eftermiddagen blev det enormt varmt i tältet. Vännerna hade installerat en fläkt, ställt den på en stol framför gästerna och detta blev nog vår räddning.

IMG_0446

Första året, 2011, som vi hade pastorskonferens kom det 30 pastorer. Nästa tillfälle, 2012, kom det 60 pastorer och nu 2013 var det 90 pastorer vid avslutningstillfället.

Antalet pastorer varierade under dagarna men helt klart har intresset för pastorskonferenserna ökat. Mose Badda, ledare och initiativtagare till arbetet här i Indien, ser stora utvecklingsmöjligheter. Samtidigt signalerar han att det saknas resurser. Det skulle behövas ett permanent utbildningscentrum i distriktet.

Första dagen i Lovakuthuru delades Luthers lilla katekes med förklaringar ut till varje pastor. Andra dagen serverades Luthers stora katekes och sista dag, som grädde på moset, fick varje pastor en bibel. Alla tre omnämnda böcker är på telugu, språket som används här i delstaten Andra Pradesh. Katekeserna är en gåva från LHF (Lutheran Heritage Foundation) en litteraturorganisation från USA som Scriptura samarbetar med i andra länder. Biblarna, som även delades ut vid kvinnokonferenserna, skänks av Scriptura. Antal utdelade biblar: 300 st och 150 NT. Antal utdelade katekeser: 120 st.

IMG_2107

Qes Dawit Tuffa, president i den evangelisk lutherska kyrkan i Etiopien, utsänd av Scriptura, undervisade om mission bland muslimer. Ett mycket uppskattat ämne som grep tag i de indiska pastorerna. Flera pastorer vittnade om att de har muslimer i sina byar. Dawit, som själv kommer från en muslimsk familj, beskrev hur viktigt det är att först bli vän med muslimerna för att sedan samtala om tro.

IMG_2150

Qes Dawit delar ut Biblar!

Janne Smetana, i Indien på uppdrag av ELM-BV, undervisade utifrån Jesu liknelser. Han underströk att det är endast av nåden genom Jesus Kristus som vi är frälsta. Indien består av en mängd olika gudar och tro. Janne lyser av glädje när han undervisar och predikar.

IMG_2105

Jag tog upp några tankar omkring homiletik. Med spänning väntar jag på de predikningar som jag bad pastorerna skriva ner. Mose Badda kommer att översätta dessa predikningar, från telugu till engelska, och då kommer vi att få veta hur förkunnelsen är.

Pastorerna, eller ”the gospelworkers”, uttryckte en stor tacksamhet för kursen och hoppades att det finns en fortsättning. Vad tycker ni att vi skall svar?

 

IMG_2167

Ledaren Mose Badda med familj

Vid avslutning av dag två bad alla pastorerna för oss tre som undervisat. Det var mäktigt att få förbön av ett helt ”gäng” indiska pastorer. Bönen är den länk som nu ger oss den osynliga gemenskap som är så oerhört värdefull.

Efter tre dagar i ett stekande hett tält var det med stort nöje som vi styrde kosan mot havet och de härliga vågorna. Den Bengaliska viken, Indiska oceanen bjuder på enormt fina sandstränder där endast lokal befolkning, i form av fiskare, befinner sig. Nu börjar vistelsen här i Indien att avrundas, men ännu återstår några besök ute i församlingar, samtal om framtiden, högmässa på söndag och en heldag tillsammans med barnen på barnhemmet.

IMG_2181

David från Indien och Dawit från Etiopien med ”fångst”!

Mycket talar för att det är Guds tid i Indien just nu. ELM-BV och Scriptura får vara med om att stödja och uppmuntra vännerna till att gå ut med evangeliet till de som inte tagit emot Jesus Kristus. Hoppas Du vill vara med på den resan.

IMG_2205

”Guds Ord med makt går fram i världen…”

Jonny Bjuremo

1 reaktion till “Höga vågor och het undervisning”

  1. Vad ni skall svara på deras önskan att komma igen? Jo, i Jesu namn skall ni svara ja till den kallelsen. Allt det ni gett oss i rapporterna hem är så uppmuntrande för oss här hemma!

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved