Honung och vattenmeloner

Honung och vattenmeloner

För inte så länge sedan var jag på resa i en del av Kenya där det är ganska torrt och kargt. Där finns ett par sjöar och en av dem är Lake Bogoria, en annan är Lake Baringo. Man kan undra vad människor livnär sig på och om getterna verkligen hittar något att äta. Men något måste ju finnas eftersom de finns där, både djur och människor. I strandkanten av Lake Bogoria finns varma källor, det sprutar upp kokhett vatten på ett par ställen och vi lyckades koka ägg där.

Det som förvånar är att där som det verkar så kargt och torrt växer vattenmeloner. Vid vägkanten säljs de. En skiva kall vattenmelon är verkligt läskande i värmen. Det säljs också flaskor med honung. Honungen samlas in från bikupor upphängda bland akaciorna. Bland dessa taggiga träd och buskar lever bina och samlar honung som är söt och god.

Även evangeliet har nått dit och det finns kyrkor där men jag vet inte hur väl kristendomen slagit rot. Området runt Lake Bogoria bebos av kalenjinstammen. I närheten finns en grupp som kallas Il Chamus. Deras språk är likt Samburu och arbete med att komma överens om hur man ska skriva språket håller på liksom översättning av bibeldelar. I den grupp som arbetar med detta ingår också två finlands-svenska missionärer, Anna och Magnus Dahlbacka.

Och precis som vattenmeloner och honung kan finnas i det torra och karga hoppas jag att alla våra bloggläsare får många tillfällen som är som vattenmeloner och honung under ett fortsatt välsignat 2009.

Kerstin

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved