I Berea eller Athen

I Berea eller Athen

Varje tisdagsförmiddag har vi team-möte. En gång i månaden ägnar vi åt ett mer administrativt möte, övriga tre åt att prata om allt möjligt och åt ett gemensamt bibelstudium. Vi går just nu igenom Apostlagärningarna. I dag läste vi det sjuttonde kapitlet.

Det är ett spännande kapitel som har många tillämpningar in i en missionssituation, men ändå det som slog mej mest idag var kontrasten mellan följande två versar:

Judarna där [i Berea] var mer öppna än de i Tessalonika. De tog emot ordet med all villighet och forskade dagligen i Skrifterna för att se om det kunde förhålla sig så. (Apg 17:11)

Athenarna liksom främlingarna där ägnade nämligen all sin tid åt att tala om och lyssna till senaste nytt för dagen. (Apg 17:21)

Den ena versen beskriver en grupp som dagligen forskade i Skrifterna, den andra en som ägnade all sin tid åt senaste nytt för dagen. Till vilken grupp hör jag? Jag älskar min Bibel och läser ofta, men samtidigt ägnar jag ganska mycket tid åt internet; åt bloggar, nyhetssidor och communities. Allt det senare kan nog föras till kategorin ”senaste nytt för dagen.” Jag undrar hur mycket det är vettigt att hänga med i vad som händer. På hur viktigt det är att se det senaste populära youtube-klippet. Eller ens att läsa de senaste goda kristna bloggarna.

Missförstå mej inte. Jag är väldigt tacksam för internet. Det ger mej möjlighet att kommunicera med nära och kära på ett sätt som bara för femton år sedan var helt otänkbaret för en missionär. Jag kan de flesta söndagar lyssna på en predikan på svenska om jag vill. Och jag skriver själv gärna i mina bloggar.

Men hur har jag det med balansen? Judarna i Berea var inte negativa till allt nytt. Alls inte, de tog ju emot Paulus och Silas och lyssnade till deras goda nyheter. Och Silas och Timoteus stannade kvar, sannolikt för att fortsätta undervisa. De tog emot nyheterna – och läste dagligen i sin Bibel för att pröva det nya mot den. (Apg 17:10-14)

I Athen tog man emot allt nytt, men när det inte längre var nytt, så var det inte så intressant. De saknade en förankring – Paulus försöker ge dem det genom att börja sin undervisning med den kristna världsbilden. (Apg 17:15-34)

Jag önskar att jag kan vara en Berea-människa. Att Bibeln får vara min glädje och förankring i vardagen. Att Guds Ord får vara det som formar mitt sätt att tänka och att ta in nya intryck – oavsett om jag får dem ute på gatan, i den kristna gemenskapen eller via bloggar, facebook eller andra webb-sidor.

/Erik

>

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved