Inget riskfritt evangelium

Inget riskfritt evangelium

I söndags skulle jag predikat över Jesus första lidandeförutsägelse (Matteus 16:21-28). Det fick jag inte göra eftersom jag blev sjuk, men med kort varsel kunde en av mina medpredikanter hoppa in. I den aktuella texten finns bland annat formuleringen: Den som vill bevara sitt liv skall mista det, men den som mister sitt liv för min skull, han skall vinna det.

Pastor Felix Vargas arbetar i den lutherska kyrkan i södra Peru. Han är på besök i Chiclayo denna vecka för att undervisa om ledarskap i församlingen. Ikväll fick jag tillfälle att lyssna på en del av hans undervisning. Han berättade om en händelse som verkligen var en illustration av sanningen i Jesus lite kryptiska utsaga ovan.

– I en by i en av de delar av Peru som drabbades hårdast av terrorismen under 80- och 90-talet tvingades många evangeliska ledare och pastorer att fly. Jag har själv träffat en pastor som berättade om att gerillamän under ett möte i hans kyrka trängde sej in i lokalen med skarpladdade vapen. De skrek att nu var det upp till var och en att välja mellan att överleva eller dö. ”Alla som vill överleva ska med hög röst förneka sin tro på Jesus.”

Flera, de flesta, av de församlade kristna uttalade att de inte trodde. Några få vägrade. En av terroristerna sa då: ”Nu vet vi vilka man kan lita på.” Och så sköt de alla som förnekat sin tro. De som inte förnekat överlevde. Pastorn tvingades sedan fly från området.

Berättelse skakade om mej av flera anledningar. Dels det besinningslösa våldet, som nästan blev vardag i Peru, för inte så länge sedan. Dels allvaret i att bekänna eller förneka. Men också – och det var därför pastor Felix berättade om händelsen – för att lidande, förtryck och våld kan drabba också idag den som tror på Jesus. Och inte minst den som förkunnar och är ledare. Det är inte ett riskfritt evangelium jag är satt att förkunna.>

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved