Jag älskar böcker….

Jag älskar böcker….

….och bokaffärer, framför allt sådana med kristlig prägel.

I Kericho finns ett par och i den ena är jag regelbunden kund. Där köper jag bl a kalenjin-sångböcker som jag har med ut och säljer vid församlingsbesök. De säljer också läroböcker och kontorsmaterial. För några veckor sedan flyttade de in i nybyggda fina lokaler och i samband med det har de sålt ut gamla böcker, framför allt läroböcker, till förmånligt pris, Sh 100/bok. Jag har köpt en del själv och en del som jag gett till vänners barn. Och har fått bra, rejält reducerade priser. När jag var nästan klar att betala ena gången så visade de mig några små häften, evangelier på stamspråk. Väldigt bra att ha med att ge bort vid hembesök och evangelisation! Det fanns inte många på de vanligaste språken där jag rör mig men en hel del på luo och luhya, de språk där min finländska kollegor jobbar. 12077457_10203679874597465_810561649_nSå jag plockade ihop 100 häften och tänkte höra med Rut om hon var intresserad. Då sa de i affären att om du betalar de 100 så får du alla! Det slutade med att jag betalade Sh 1000 för drygt 260 häften!

När jag kommit hem funderade jag på vem eller vilka som kunde tänkas uppskatta läroböcker. Känner jag till nån skola som kan ha god nytta av böcker som inte är helt aktuella vad gäller läroplaner…Oh, visst ja!

Bethesda Children Ministry! Så jag skickade ett sms till Samwel Langat och det tog knappt 10 minuter så ringde Elisabeth. Jag förklarade lite vad som fanns och hon sa att jag kunde köpa för Sh 3000.

Så jag körde till Kericho, plockade, valde, funderade. Vad ska man prioritera? Det fanns inte så väldigt många story books som Elisabeth sagt att de helst ville ha. Men jag plockade böcker som jag tyckte verkade användbara. Och sedan några som kan vara användbara för att hitta tips och ideer. Och förstås läroböcker för de olika klasserna i grundskolan. Matteböcker, nya fina och i färg. Inte kan man lämna dem! När jag började lägga i högar i affären med tanke att jag skulle se vilka priser de skulle ge mig och frågade om priset så fick jag till svar: – Vilka böcker vill du ha? – Ja, gärna alla men det räcker inte pengarna till! – Hämta ett par lådor, sa han till en av de andra. Packa ner allt!

Igår var jag på Bethesda och lämnade böckerna. Jag förklarade och visade vad jag köpt och vilka böcker som det kan finnas flera av.                                                                                                 .DSCF0336

DSCF0341 (2)

Elisabeth Gwako och Samwel Langat med några av böckerna.

Samwel Langat började direkt att stämpla, idag eller imorgon skulle de olika lärarna få se på och plocka ut lämpliga böcker för sina klasser.

När jag säljer böcker ute i församlingar är det framför allt Biblar och sångböcker som många köper. Särskilt bra går det att sälja en liten sångbok med swahilisånger som heter Nyimbo za Vijana (Ungdomssånger) som ges ut av ELCK. Den är billig, bara Sh 50 och lätt att ta med. Men det absolut roligaste är när jag får sälja Biblar. En gång hade jag fått köpa kalenjin-biblar till ett bra pris. Då sålde jag 7 Biblar efter en gudstjänst!

förskolan okt 09 015 (2)

Ibland lägger jag ut böckerna, så som på bilden. Ofta öppnar jag boxen där den står i bilen .

 

 

 

Om någon undrar så är Sh 100 ungefär 8,50 kr i nuvarande växelkurs.

Kerstin Nilsson

2 reaktioner till “Jag älskar böcker….”

  1. Syster Kerstin, Lycka till med bokevangelisationen i Kenya! i Chiclayo finns också behov av goda kristna böcker, men på spanska. Herren vare med Dig! /Janne Smetana

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved