Jesus ankomst

Trots försök från stormen Sven och andra otrevliga väder att hindra oss så tillbringades andra adventshelgen i Stockholm. Sonen konstaterade att NKs julskyltning var lite mer imponerande än det butikerna i Örkelljunga lyckats med i år och hustrun hittade sin peruanska favoritsås bland all världens mat i  saluhallen vid Hötorget.

Vid gudstjänsten i Roseniuskyrkan sjöng vi härliga adventspsalmer, men också Lina Sandells fina missionssång Tillkomme ditt rike, o Herre, vår Gud. Jag inledde predikan med att citera ett brev skrivet av Dietrich Bonheffer inför advent 1944 då han satt fängslad i Berlin:

”En sådan här fängelsecell är för övrigt en riktigt bra bild för allt som är typiskt för advent: man väntar, hoppas, gör än det ena än det andra – ytterst sett oväsentligheter – dörren är stängd och kan bara öppnas utifrån. Så tycks det mig; tro inte annars att man är särskilt upplagd för symboler här!”

Situationen där i fängelset är långt ifrån angenäm. Det är långt från adventsmys, glöggfika och lussetåg. Ingen adventsljusstake stod i cellfönstret och de ljus som då och då nattetid lyste upp cellen kom från bomber och bränder. Att sitta fängslad i fredstid är inget att önska sig, att göra det under krig är ännu värre. Vem öppnar celldörren om fängelset träffas av en bomb och fattar eld? Vem kommer med vatten om vakterna flyr?

”En sådan här fängelsecell är för övrigt en riktigt bra bild för allt som är typiskt för advent”, skriver Bonhoeffer. Varför då? ”Dörren är stängd och kan bara öppnas utifrån.”

Advent betyder ankomst – det handlar om att något kommer, att någon kommer. Denne Någon kommer utifrån, denne Någon kommer nära, denne Någon kommer hit.

Hela predikan kan du läsa här.

/ErikJA

1 reaktion till “Jesus ankomst”

  1. Jag lyssnade på gudstjänsten från Roseniuskyrkan i söndags. Som en upplysning: Från Roseniuskyrkan sänds gudstjänsten över Stockholms Närradio klockan 11.00(udda veckor) Då sänds den även över Internet. Du som vill lyssna på gudstjänsten från Roseniuskyrkan; gå in på Stockholms närradios hemsida.

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved