Jesus, tyck till!

Jesus, tyck till!

Ikväll ska jag utgå från Luk 13:1-9 på bibelstudiet i Cerropón. Det är ingen lättsmält text. Lukas berättar att ”några kom och berättade för Jesus om de galileer vilkas blod Pilatus hade blandat  med deras offer”. De ställer egentligen ingen fråga till Jesus, men man förstår att de förväntar sig en reaktion. Jesus, tyck till!

Situationen är oerhört aktuell. I den tid vi lever i är det ofta lika viktigt hur man förhåller sig till något som hänt, som händelsen i sig. (Tänk gärna efter – är min iakttagelse riktig?) Oavsett om det handlar om svininfluensan, jordbävningen på Haiti eller RUT-avdrag så får ofta upplevelser och känslor minst lika stort utrymme som fakta eller expertuttalanden.

Jesus ställs inför ett påstående, ett faktum: Detta har hänt. Man väntar att han ska kommentera det. Ska han säga att Pilatus är en förtryckare och att romarna åtminstone borde respektera människor som firar gudstjänst? Ska han säga att galileerna får skylla sig själva eftersom de inte varit mer diplomatiska – smidiga – i förhållandet till överheten? Eller ska han bekräfta det många tänkte, att de döda männen uppenbarligen varit skyldiga till någon stor, fruktansvärd synd? Kanske Jesus till och med ska säga vilken?

Reaktionen från Jesus blir inte vad de tänkt sig. Jesus riktar ljuset bort från Haiti, bort från HIV-epidemin, bort från homoäktenskapet och riktar det rakt på dem som kommit till honom med ”nyheterna”: Om ni inte omvänder er, kommer ni alla att gå under som de. Jesus sätter punkt för det distanserade tyckandet. Han tar alltid ett steg närmare oss och vill få oss att se något, förstå något, nå oss med sitt ljus.

Jesus är mästare på oneliners. ”Gå du och gör som han.” ”Den som är utan synd må kasta första stenen.” ”Ge åt kejsaren det som tillhör kejsaren och åt Gud det som tillhör Gud.” Han är mästare på att formulera sig kort och träffsäkert. Men han gör det inte för att vara lustig eller visa sig smart, utan för att han inte vill något hellre än att nå människor med budskapet om omvändelse, tro och räddning.

De tragiska händelserna med galileerna, vilkas blod blandades med deras offer, och med Siloamtornet som rasade över arton personer, måste leda till medkänsla gentemot offren och dom över det egna jaget. Inte tvärtom dom över de som drabbats och medkänsla med mig själv – jag tycker det är så jobbigt att hela tiden höra dåliga nyheter, eller få dåligt samvete för att jag inte skickar så mycket pengar till nödhjälp

Förra veckan stod jag nere på stranden vid Stilla havet och tänkte tanken: Vad gör jag om det kommer en flodvåg? Barnen lekte i strandkanten, och vi njöt av solen och det ljumma vattnet.

Två dagar senare utfärdades en tsunamivarning för hela Stilla havet till följd av jordbävningen i Chile. Måste erkänna att det var en märklig känsla. Som fick mig att fundera på: Är jag beredd att möta min Skapare? I, med och tack vare Jesus är jag det.

I, med och tack vare Jesus vill jag predika ikväll i Cerropón om att omvändelse, tro och räddning.

/Erik

4 reaktioner till “Jesus, tyck till!”

  1. Erik! Guds välsignelse inför de viktiga predikouppgifterna!
    ”I, med och tack vare Jesus vill jag predika” – de orden tar jag med mig inför min egen predikan i morgon i Kvillebäcken.

    Henrik

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved