Kärlekens 5 språk

Kärlekens 5 språk

Har ganska precis kommit hem från en jättebra vecka vid djungeln, vill ni se fina bilder och läsa med om det kan ni gå in på Smetans blogg här brevid. Förutom det är jag jätteglad att kunna berätta tjejgruppen, som håller till hos mig, har startat upp igen efter juluppehåll. Vi började kvällen med att baka chokladbollar, sedan hade Vanessa, ett litet informellt föredrag om de 5 kärleksspråken som Gary Chapman skrivit om och vi gjorde ett test för att veta vad som var vårat. Mycket bra stämning var det! Språken är:

Komplimanger
Tid för varandra
Ta emot gåvor
Göra varandra tjänster
Fysisk beröring

Enligt boken gillar man ju alla dessa fem saker, men det finns ett eller i vissa fall två av dessa ”språk” som vi inte klarar oss utan. Har jag till exempel ”tjänster” som kärleksspråk och mina närmaste berömmer mig, ger mig små presenter eller umgås med mig, men inte hjälper mig praktiskt, då kommer jag att känna det som att något fattas i vår relation. Men när de däremot hjälper mig praktiskt så kommer jag verkligen känna mig älskad. Därför är det väldigt intressant att veta vilket kärleksspråk olika personer pratar för att alla ska må så bra som möjligt.

Jag fick en tanke att vi kanske pratar detta kärleksspråk med Gud också. Kanske är det så att någon vars kärleksspråk är Komplimanger, eller uppskattande ord gärna sjunger lovsånger och ber med mycket tacksamhet till Gud och verkligen tar till sig ord från Gud där han säger att vi är älskade och speciella. Och en person som har gåvor uppskattar de små och stora sakerna vi får av Gud hela tiden. Medan någon med ”tjänster” som kärleksspråk tänker på allt Gud har gjort för oss och gärna visar tacksamhet genom att göra mycket praktiskt arbete för Guds rike. Jag tror att Gud talar alla dessa kärleksspråk med oss.

Ja, det var lite filosofi från mig såhär på morgonen innan Gudstjänsten. Jag anbefaller boken ”kärlekens 5 språk” och önskar er en jättebra vecka!

 

/Ida, Peru

Ps. Jag blev helt förstummad när vi åkte sista biten med buss till platsen för lägret, för omgivningen var sååå lik platsen jag kommer från i västerbotten. Efter lägret åkte vi volontärer på semester till Chachapoyas, som är känd för sina ruiner från före spanjorerna. Där uppe på det berget växte det vit klöver, och något som såg precis ut som grodblad och smörblommor! Döm min förvåning!! Har kommit till den slutsatsen att det är samma Gud som skapat hela jorden och att världen kan vara rätt så liten.

Men, ja, exakt som Västerbotten var det väl inte riktigt… Höga berg och otroligt majestätiskt och väldigt exotiskt!

panorama

 

2016-01-12 13.04.08
På väg till ett vattenfall i djungeln:)

 

Vilda lamor. (son staten planterade där för många år sedan för att roa turisterna :P)
Vilda lamor. (son staten planterade där för många år sedan för att roa turisterna :P)
Återuppbyggt hus.
Återuppbyggt hus.

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved