Korruption: del 1

Korruption: del 1

Hela Perus regering med premiärministern i spetsen tågade igår i samlad trupp in i parlamentet för att förklara några oklarheter. De församlade folkvalda var alls inte intresserade av att lyssna. Efter diverse turer så gick (eller åkte limousin tre kvarter?) regeringen istället till presidentpalatset och ställde sin platser till förfogande. Nu väntar Peru på att president Alan Garcia ska kungöra hur regeringen fortsatt ska se ut. Några ministrar får nog fortsatt förtroende, andra inte.

Vad ligger då bakom krisen i Perus högsta ledning? Svaret är enkelt: Korruption.

I detta fall handlar det om att någon lyckats spela in på band hemliga samtal mellan regeringen (eller åtminstone någon av dess företrädare), det sEn av Perus tidningar skriver om regeringens avskedsföreställningtatliga oljebolaget och ett norskt (!) oljeutvinningsföretag. Mutor, löften, ”bearbetning” och gentjänster. Det var ju aldrig tänkt att det skulle komma ut.

Intet nytt under solen tänker kanske någon, som sedan länge tröttnat på sydamerikansk korrupt politik. Nä, kanske inte nytt. Men i Peru går utvecklingen på fel håll när det gäller korruptionen. Det är allvarlig i ett land som på många andra sätt är inne i en positiv utvecklingsfas.

För ett par veckor sedan samtalade jag med ett peruanskt par som sedan knappt tio år bor i USA. De var tillbaka på sitt första besök och jag frågade vad som var annorlunda nu, i jämförelse med när de flyttade härifrån. –Mycket är bättre, som vägar och sjukvård. Det finns fler jobb och husen är i genomsnitt finare. Men brottsligheten och korruptionen är helt annorlunda, mycket värre och mer utbrett.

När jag var ”ny” i Peru och läste spanska försökte jag plantera begreppet ”icke-korrupt politiker” hos en av mina språklärare. Hon skrattade åt mej och förklarade: –Erik, det finns inte. Det finns bra korrumperade politiker och dåliga korrumperade politiker. Vi röstar på de bra…

Som missionär märker vi inte så mycket av korruptionen. Vi får verka i landet utan massor av mutkrav. Men vi märker det på människor vi möter. Det finns en så utbredd brist på tillit. Gentemot myndigheter, gentemot grannen, gentemot… …alla.

Och då är Peru långt ifrån värst. Ett par goda vänner till mej arbetar i missionstjänst i Sudan – världens mest korrupta land. Mikael dessutom som revisor. Herren var god när Han sände mej till Peru. Och Ni som bor i Sverige kan ju njuta av att bo i världens minst korrumperade land.

Erik

>

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2021 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved