Korruption: del 2

Korruption: del 2

Korruption del II

En ny premiärminister har utsetts i Peru. Det blev ”landshövdingen” i det län vi bor i: Yehude Simón Munaro. Eftersom den tidigare regeringen fallit på grund av en korruptionsskandal så har Yehude Simón snabbt passat på att förklara krig!

Krig mot korruptionen. Det är förstås bra – och borde vara självklart att en politiker vill bekämpa korruption. Även om jag har lite svårt för det här med att ”förklara krig”. Retoriken kan bli verklighet. Annars ska det bli spännande att se om Yehude lyckas bli en enande kraft i den peruanska politiken. Hans bakgrund är anmärkningsvärd: Åtta år i fängelse för misstänkt terrorism. Därefter frigivning och en offentlig upprättelse av dåvarande president. Utan att dra alltför djärva slutsatser kan man ju misstänka att det var förekom korruption antingen när han fängslades eller när han frigavs.

Det får nog vara allt när det gäller korruption. Inte riktigt mitt favoritämne. Men jag kan ju avsluta med att erkänna att också jag vunnit något på korruptionen i detta land:

En polis stoppade mej när jag körde missionens minibuss. Jag var tvungen och hoppa ur och leta efter registreringsbevis och försäkringsbrev bak i bussen – under familjens packning för en minisemester. Under tiden passade polismannen på att stoppa en mycket gammal pick-up som var lastad med ett par ton sand. Den transporten bröt nog mot fler regler än högra handens fingrar. Men precis innan jag var tillbaka på förarsidan med mina dokument körde pick-upen vidare. Jag räckte fram pappren till polisen som hade händerna fulla med mynt. Lite fumligt tog emot dokumenten, kollade lite snabbt och sa att allt såg bra ut. Så vände han och gick tillbaka till sin patrullbil.

Kvar på marken låg ett mynt. 1 nuevo sol (värd ungefär 2 svenska kronor). Jag böjde mej ner och tog upp myntet från den dammiga vägbanan. Skulle jag ropa tillbaka polisen. – Ursäkta, du tappade lite av din olagliga inkomst. Eller skulle jag köra ikapp den andra bilen och säga: – Här kommer korruptionsåterbäringen.

Jag gjorde inget av det.

Erik

>

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved