Kossa=Lamm & Sju=Sabbat

Kossa=Lamm & Sju=Sabbat

Eziga mambéb

En av de många fördelarna med att vara volontär är att du inte behöver anstränga dig för att få se och uppleva kulturellt färgade ceremonier. Det beror på den s.k. ”afrikanska gästfriheten”. 20 min innan kyrkan börjar blev jag informerad om att jag på morgonen blivit inbjuden till ett bröllop av pastorn som i sin tur var bjuden av brudparet. Och rätt som det e så står man inne i huset på fotograferingen med brudens familj och beundrar klänningen samt övrig utsmyckning.  Frågor som jag själv kanske tyckte hade varit på plats så som ”Vem e du?” och ”Vad gör du här?” var det ingen som ställde. Det var snarare så att jag riskera hamna på familjefotot jag inte gått ut för lite frisk luft.

Ceremonin i kyrkan är precis som vår förutom att man har trummor, jubelrop(typ indianrop), en kör som maxar högtalarna och någon typ av arkdans med händerna alla gör. Lite annorlunda

Vid bröllopsmiddagen fick jag chansen att fota och även få en djupare förståelse för seden som säger att man ska mata sin käraste och dem man tycker om. Men jag kan fortfarande inte låta bli att fascineras/häpna över den glädje folk ger uttryck för över att få bli matade. Men men, det är ju tydligen jag som är den konstiga här.

 

Arbetet med barnen har hittills varit på absolut uppstart. Den första veckan när jag försökte lära känna barnen med engelska så blev det inga längre pratstunder. Det var mest ”clownen Fredrik på turné” eftersom allt man gör är helkul tycker barnen. Jag fick helt enkelt försöka lära mig enklare ord och fraser på deras språk så det finns något gemensamt. Efter att ha hittat de mer språkbegåvade flickorna började jag samla på mig användbara glosor på amahariska och praktisera. Senare vid kvällsmaten satt jag med mina papper och ville visa killarna vad jag lärt mig. Jag drar till med ordet ”Matengat”, och får genast ”Sleep” tillbaka. Och så fortsätter det med mina glosor tills jag är omringad av samtliga pojkar som tävlar i vem som kan översätta först och högst. Och när de inte visste vem som var snabbast så försökte de reda ut det på engelska. Detta fortsätter tills vi kört min ordlista tre gånger om.

En nyttig upptäckt eftersom en av mina uppgifter är att hjälpa dem med engelskan och nu vet jag också hur det skall gå till på ett roligt sätt utöver direkt läxhjälp.

 

Jag har sedan dag ett undrat varför taket på det gråa huset jag bor i dånar på dagarna. När jag frågade vaktmästaren varför så förklara han att det är solen som värmer taket så det expanderar. Men när jag tittade upp från disken en dag så satt en liten apa i köksfönstret och observerade mitt arbete. Jag rusar efter kameran och tänker ”Vad roligt med en apa i köksfönstret!”. När jag kommet tillbaka in i köket dånar taket igen eftersom en hel drös med apor hoppar från taket på förrådet över till hustaket. Jag avrundar i underkant när jag gissar på 20 apor allt som allt. Visst att det dånar pga. solvärmen men en bidragande förklaring är att apor leker ”hoppa hage” på taket.

 

Eftersom jag är första volontären i Asella med etiopisk handledare innebär det en hel del planering för de återstående 11 veckorna här(anpassning till skolår osv). Jag skall bl.a. hjälpa till att läsa läxorna med fokus på de barn som har det extra kämpigt i skolan, samt funka som en god förebild då deras föräldrar inte är närvarande.  Be för mig och mina framtida arbetsuppgifter!

 

AmeseGenalo//Fredrik

Brudgummen kommer med alla sina kompisar/bestmens och hämtar bruden hemma hos henne innan bröllopet.
Båda tar varsitt litet ljus och gemensamt tänder ett stort. Symboliken syftar på hur de bli ett.
Kärlek!!
Apan i mitt köksfönster.
Veckans Cliffhanger. Vad är detta ??

 

 

4 reaktioner till “Kossa=Lamm & Sju=Sabbat”

 1. Fredrik!
  Du skriver kanonbra! Fortsätt att vara dig själv mitt i den etiopiska kulturen. Du kommer att gå till historien som segrare!
  Betam gobesh!!!

 2. Hej Fredrik!
  Vad roligt det låter att få dela glädjen med brudparet och de övriga gästerna vid vigseln och på bröllopsfesten i Etiopien. Det är ju verkligen inte varje dag som man går på bröllop. Är aporna tama?
  Må så gott!
  Kram Karin

 3. Hej Fredrik!
  Kul att höra om allt trevligt du får uppleva!Förstår att Du har god kontakt
  med barnen och blir inspirerad av dem!Lite bröllopstips kanske Du också kan
  ha nytta av!Men bli inte allt för bekant med aporna!De kan ställa till med
  bekymmer!Nu önskar jag dej allt gott framöver!Jag tänker på dej i mina
  förböner. Kära häsningar från Örby. Ingrid

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2021 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved