Kunskap är makt

Kunskap är makt

Kenya är ett land med mycket korruption. Man kan oftast köpa sig fri om man t ex fastnat i en hastighetskontroll eller har för mycket folk i bilen, som matatus ofta har. Men man kan också köpa in sig t ex till en plats på en eftertraktad utbildning. Lägg därtill att kulturen gynnar den som har utbildning eller en högre position. Man ifrågasätter inte gärna en ledare.

Den sista tiden har jag sett, hört om eller varit med i sådana sammanhang där jag med universitetsutbildning, bekväm med engelska språket och en annan hudfärg kan ta en helt annan ställning än den vanlige kenyanen.

Detta gäller på många sätt också inom kyrkan. Ett brev skrivet från en överordnad instans tas emot utan så mycket frågor. När jag ser det är det naturligt för mig att fråga om det jag tycker verkar konstigt eller som jag bara inte förstår. Jag kan se att det finns sådant som saknas eller är oklart. Och jag är i en friare position att ställa frågor. Eftersom kenyanerna är vana att ta emot utan att ifrågasätta kanske bara ett fåtal eller ingen reagerar. Då kan också sådant gå igenom som egentligen inte har förankring i konstitutionen. Andra som kanske inser att något är fel vill inte fråga för att inte riskera mothugg eller svårigheter senare. En kyrkoanställd vill inte riskera sin framtid som anställd, en lärare vill inte bli sedd som upprorisk mot sin rektor. Fördel ges till den som håller med ledaren, svårigheter möter den som opponerar sig.

Tyvärr är korruptionen så utbredd och genomsyrar allt så jag tror många knappt reagerar eller tänker att det är fel. Det är bara så livet är! Så kommer den lilla människan i kläm medan den som har utbildning, makt och/eller pengar tar för sig.

Ibland när jag tänker på det kan jag bli helt trött. Men Herren kan förändra människors sinnen. Och för att det ska bli en förändring i samhället måste mångas sinnen förändras. Bara Jesus och Guds Ord kan göra det! Be att Han börjar med oss, sitt eget folk. Och sin kyrka.

Be för Kenya! Be för ELCK!

Kerstin Nilsson, missionär

 

 

 

 

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved