Kyrkorna i Chiclayo samt bioevangelisation

Kyrkorna i Chiclayo samt bioevangelisation

Ett tag sedan sist, men det har också hänt en del! Jag har sedan sist kunnat landa i Chiclayo och har kunnat komma igång fint i arbetet här i Las Brisas.

 

Reunión med alla kyrkorna i Chiclayo
För ett tag sedan hade vi stormöte med alla de kyrkor som är med i IELCH (Iglesia Evangélica Luterana de Chiclayo) och vi var i San Antonio. De kyrkor som finns här i Chiclayo är främst Las Brisas, San Antonio och Las Lomas, men det finns även syskon i Seropon (där har de en förskola, men ingen kyrka) samt så pågår det utifrån San Antonio evangelisation mot en by en bit utanför Chiclayo med namnet Luya (där finns ingen kyrka, men det firas gudstjänst i det fria varje söndag).

Mötet bestod av mycket sång och bland annat framförde varje kyrka en sång. Jag och några till framförde också en sång på spanska, svenska och engelska, kul! Dessutom hölls predikan av Merci, pastor i San Antonio.

 

Bioevangelisation
Häromdagen bestämde sig ungdomsgruppen här i Las Brisas för att försöka få lite nya medlemmar till kyrkan och kom på idén med en allmän bio. Det betyder inte att man bjuder in folk till kyrkan för en trevlig kväll med film. Nej, man smäller istället upp en vit plastduk på utsidan av huset, sätter ut stolar på gatan och projicerar filmen ute på gatan!
Sagt och gjort. Vi gick runt och gav ut närmare 500 inbjudning i området genom att skjuta in dem under dörren eller knacka på och ge personligen.

Under själva visningsdagen var det full fart redan på eftermiddagen med att sätta upp bioduken, ställa i ordning stolar, poppa popcorn och blanda dricka.

DSCF7615

Filmvisningen gick fint (även om vissa bilar/motorcykeltaxi inte tyckte det var så roligt med en blockerad väg, men då gatan inte är speciellt trafikerad då endast boende åker in eller ut, ingen genomfart, så gick det fint). Enligt Steffen så såg han några ansikten som han inte sett tidigare vilket var mycket positivt! Dessutom kom många barn och då det inte är så mycket barn med i kyrkan så finns det stor potential ifall kyrkan väljer att satsa på den gruppen.

(Kan bara tillägga att något liknande hade inte på långa vägar kunnat genomföras i Sverige. Det skulle behövas tillstånd för att spärra av gatan, vägvakter, visningstillstånd för filmen. Dessutom att få det nog mörkt (svårt på sommaren) utan att det vore för kallt (svårt på vintern) skulle inta vara lätt…)

 

Efter var det städning som gällde.
Efter var det städning som gällde.

 

Veckans roliga: När språket ibland gör mig tokig så kan jag vara glad över att jag i alla fall håller mig inom Peru och inte rör mig i flera spansktalande länder…
Qué difícil es hablar el español (med engelsk textning)
Qué difícil es hablar el español (med spansk textning)
(= Så svårt det är att prata spanska)

 

Ps. Var idag utanför det hus som jag bodde i när jag var liten (1995-1998). Kul att det finns kvar!

Vi bodde på andra våningen.
Vi bodde på andra våningen.

 

Tills nästa gång:
Ciao, och Guds välsignelse!
/Arvid Birgersson

6 reaktioner till “Kyrkorna i Chiclayo samt bioevangelisation”

 1. Tack, Arvid! Trevliga brev du ger oss!
  Jag funderar lite på det du skriver: ”ifall kyrkan väljer att satsa på den gruppen”, dvs barnen.
  Vi brukar ibland säga: ”Den som har barnen har ungdomen, och den som har ungdomen har framtiden.” Dvs, har du inte barnen, så har du inte ungdomen och framtiden. Föräldrar och församling får aldrig, aldrig glömma barnen, men också ta hand om dem när de blir ungdomar. Gud välsigne IELCH-församlingarna!
  Med vänlig hälsning,
  John-Erik Ekström

 2. Tack för din replik John-Erik!
  Jag håller fullständigt med om att det är viktigt att satsa på barnen, men allt kommer i slutändan ner till prioritering. Det går inte att satsa på all håll samtidigt.
  Ett exempel som jag skulle vilja visa på är Ceropon. Där har de idag en mycket fin och fungerande förskola, men sen är det också de ända de har. De har svårt att nå föräldrarna, till de många barnen, med sitt budskap. De tar tid och vi får be att Gud kommer och drar föräldrarna också, inte bara barnen.
  Här i Las Brisas är det för tillfället mycket engagemang bland ungdomarna vilket är jättepositivt, men man får vara försiktig med att då få dem att göra för mycket samtidigt, då rinner allt ut i sanden. Så just nu så kommer de att satsa på att få fler ungdomar till kyrkan, men på sikt har de en önskan om att starta en söndagsskola, så vi får hoppas och be att det så sker framöver.
  /Arvid

  1. Tack, Arvid, för Ditt svar och Dina reflektioner!
   Gud välsigne er alla och ert arbete, i Herren! 1 Kor 15:58.
   Mvh, John-Erik

 3. Hej Arvid! Kul att läsa dina inlägg! Tyckte det lät jättespännande det där med bioevangelisation. Hade nog blivit väldigt populärt här i Kenya också. 🙂
  /Amanda

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved