Läsa, lyssna, skriva och titta

Läsa, lyssna, skriva och titta

Att läsa är ett av mina stora intressen. Mest läser jag teologisk litteratur, men också en del annat som dagstidningen, en roman när tillfälle ges och lite av varje på internet. Att lyssna, skriva och titta gör jag också. Och nedan berättar jag om vad jag ägnar en del av min så kallade fritid åt just nu.

DE SENASTE VECKORNA HAR JAG LÄST följande böcker:

Bibeln – jag följer en bibelläsningsplan gjord av en skotsk präst Robert Murray M’Cheyne (1813 -1843). Den är bra för den erbjuder läsningar från flera olika delar av Guds ord dagligen och hjälper mej att inte tröttna. Just nu läser jag ur Fjärde Mosebok, Psaltaren, Jesaja och Andra Petrusbrevet. Den sista boken tillsammans med Bo Giertz kommentar.

Dietrich Bonhoeffers mästerliga och utmanande bok Ethics ligger också på nattduksbordet, eller där jag befinner mej när jag får en stund över. Oerhört spännande att läsa hans Kristuscentrerade reflektioner över den kristna etiken när man vet att han skrev under brinnande krig. Tyvärr finns den inte på svenska…

Martina Haag (Martina-koden) spelar nog inte riktigt i samma liga som Bonhoeffer – men som avkoppling är hon riktigt rolig, med hög igenkänningsfaktor för småbarnsföräldrar. Tur att vi räddade henne ur bokhyllan där mal angrepp några pocketböcker för några veckor sedan. En av dem vi fick slänga var Himmel över Everest av David Lagercrantz. Den fick jag i julklapp och sträckläste en kväll så att jag kom i säng alldeles för sent.

Och så köper jag dagstidningen tre, fyra gånger i veckan och läser lite av varje på internet (bloggar, svenska tidningar, teologi och mission).

ATT LYSSNA på peruansk radio har jag aldrig riktigt vant mej vid. Jag gillar inte musiken och ofta talar de så snabbt att det är svårt att hänga med. Men på svensk radio lyssnar jag ibland via internet. Radiosporten när Elfsborg spelar är förstås viktigast. Internet ger också andra möjligheter: Församlingsfakulteten i Göteborg sänder lärjungaskola på tisdagar och det finns inspelade resurser, t ex har jag laddat ner professor Don Carsons undervisning om det s k nya perspektivet på Paulus.

Det har varit svårt att skriva bloggar, och till viss del även mejl, den sista tiden. Jag är nere i en liten svacka. Men å andra sidan har jag kunnat koppla av med att SKRIVA PÅ NÅGRA ANDRA TEXTER En artikel om en viss företeelse i Johannesevangeliet, en missiologiartikel och en uppsats (?) om homiletik (predikolära). Kanske blir något av det tryckt så småningom, men just un är min egen reflektion kanske viktigare. Några bidrag till Till liv filar jag också på då och då.

VAD TITTAR JAG PÅ DÅ? För att koppla av ser jag gärna på film ibland. Det är inte så stort utbud på bra film i original i Chiclayo, men de senaste åren har det faktiskt öppnat två affärer som säljer original. På gatorna inne i centrum säljs ett oändligt antal piratkopoir. Guldkorn den sista tiden: Gods & Generals om det amerikanska inbördeskriget och Something the Lord Made om männen bakom den första operationen av en s k Blue Baby. Och så har vi besök från Sverige. Med dem kom några filmer vi beställt till barnen och så den sjätte säsongen av Cityakuten (till mej). När jag inte arbetar som läkare så finns det inget TV-program som får mej att koppla av så bra som serien om livet på en akutmottagning i Chicago. Under de år jag arbetade som läkare tråkade serien snarast ut mej. Varje fredagskväll tittar vi dessutom hela familjen på ett nytt avsnitt av Lilla Huset på prärien – säsong två kom med gästerna.

Nu undrar någon om jag förutom detta hinner med att arbeta. Var lugn – det gör jag. Bloggposten är ett sammandrag över mer än en månad – och kanske orkar jag jobba just för att jag ibland lyckas koppla av.

/Erik

>

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved