”Lat är han inte”

”Lat är han inte”

Det är måndagen efter sportlovet (i alla fall i Skåne, där sportlovet är vecka 8). Jag har blandat arbete med ledighet under veckan, för att också ha tid med familjen. Veckan avslutades med en ledig helg. Igår var det gudstjänst hemma i Örkelljunga missionshus. Det är så gott att komma dit. Glada hälsningar. Barnen hittar snabbt någon kompis. Någon som vet att vi haft några tunga veckor kommer och kramar om mig. Och så knör vi oss ner i bänken.

Rune M efter predikan

Det är lite oroligt under första delen av gudstjänsten. Med en brottande femåring i knät är det svårt att vara helt koncentrerad (på något annat än honom), och när vi sjunger ”Det lilla ljus vi har” har jag fullt upp med att hindra honom att blåsa ut ”ljuset” som Frestaren vill släcka. Äntligen är det dags för söndagsskola…

Rune Månsson predikar utifrån Matteus 4 när Jesus frestas i öknen. Jag ska inte referera hela predikan, men någonstans i mitten flikar Rune in ett litet vittnesbörd som fastnade. Han berättar om en äldre kristen kvinna som var känd för att alltid tala gott om människor. Hon lät inte ett ont ord om om någon komma över sina läppar. Någon i hennes närhet som märkt detta sa en gång: ”Du har väl till och med något gott att säga om djävulen.” Kvinnan funderade en stund, drog på det lite, men sa så: ”Jo, lat är han i alla fall inte.”

Jag funderade vidare på det där när jag kom hem. Tänk om det kunde sägas om mig att jag alltid hade något gott att säga om andra människor. Varför var det så med den kvinnan? Kanske för att hon också var medveten om att fienden inte är lat. Att han hela tiden vill att jag ska tala illa om andra, eller åtminstone inte säga något positivt.

/ErikJA

2 reaktioner till “”Lat är han inte””

  1. Flit, intelligens och mod. Se där hela tre moraliskt irrelevanta egenskaper, i sej själva goda men fullt möjliga att odla hos både onda och goda potentater. Ofta gör vi misstaget att se exempelvis en modig person som berömvärd oavsett vad modet handlar om. (Att kämpa mot Gud?).

    Åkte hem från kantorshelg i Mellansel i går med en person som hade fått tag i en pocketupplaga av NT-Vulgata i Härnösand. Det är ganska fantastiskt så mycket man även som obildad barbar förstår av klassiskt latin, se http://www.sacred-texts.com/bib/vul/mat004.htm#001:

    ”Scriptum est: Non in solo pane vivit homo, sed in omni verbo, quod procedit de ore Dei.”

  2. Intressant tanke att djävulen inte är lat. Jag var på möte i Markaryd och där blev det predikat väldigt starkt att djävulen är verksam men han är övervunnen av Jesus Kristus.

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved