Latinobarometer

I gårdagens La Republica skriver man om en opinionsundersökning i sjutton latinamerikanska länder. En del av svaren är ganska färvånande.

Första frågan: Tycker du regeringen i ditt land gör ett bra jobb? I Chile svarar 85% att det tycker man. I Peru är motsvarande siffra 26%. De ständiga korruptionsanklagelserna försvagar den peruanska regeringens ställning, medan Chile har en mycket populär president i min kollega Michelle Bachelet.

Nästa fråga: Styr regeringen för hela landets bästa? Peru ligger nästan i botten med 15%. Men Chile har förvånandsvärt bara 35%, trots att ytterligare 50% gillar regeringen. Hur går det ihop. En förklaring är att man i Latinamerika tar det för helt självklart att en president eller en regering först och främst ser till sin egna intressen, sedan till den egna familjens, det egna partiets, den egna landsdelen. Om det blir något över kommer det resten av folket till del.

Så ett påstående: Under inga förhållanden skulle jag stötta en militärregering. I Costa Rica instämmer 91% av befolkningen. Kanske inte så märkligt med tanke på att Costa Rica inte har någon militärmakt. Men i Peru är det bara 55% som helt avfärdar tanken. Kanske beroende på att man hade en militärregering under 1970-talet som genomförde flera viktiga reformer i landet.

Till sist: Demokrati är bättre än varje annat styrelseskick. Venezuela toppar med 85% – hur ska man tolka det mot bakgrund av att president Hugo Chavez uttryckt så stort förtroende för flera icke-demokratier, och själv balanserar på en skör demokratisk tråd? I Peru finns det också majoritet för demokrati, 52% håller med om att demokrati är bättre än varje annat alternativ. Vad tycker Du?

God Jul

/Erik

>

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved