Maria, inte vägen till Gud

Maria, inte vägen till Gud

Taxibilar, taxibilar, taxibilar överallt! Det formligen kryllar av taxibilar! Här i Peru så är det faktiskt vanligare med taxibilar än med “vanliga” bilar. Varför?
För att det är ett bra sätt att tjäna pengar på, taxichaufförer tjänar ganska bra för att vara i Peru, samtidigt så är det ett billigt sätt att åka på vilket gör att jag och många andra använder färdsättet flitigt.

Då Peru är katolskt till största delen så är det mycket statyer och bilder på på Jesus men främst Maria. Detta kompletteras sedan med att peruanerna korstecknar sig när de passerar en kyrka eller någon av de många bilderna. Även inne i taxibilarna är det vanligt med bilder på Maria som hänger under bakspegeln och som ska skydda den som kör och så vidare. Jag tycker det är tragiskt att Maria har fått en så stor roll i den katolska tron då man tror att Jesus är för långt bort och/eller inte vågar eller menar sig ha tillgång till honom och väljer då att be till hans mor istället.

Häromdagen så såg jag dock nog det mest tragiska hitintills i den vägen. Jag åker i en taxi på väg hem efter att ha besökt några vänner här i Arequipa och sitter och studerar taxichaufförens bilder som hänger under bakspegeln när jag ser den. Den är i samma storlek som alla de andra, runt en kvadratdecimeter, men den har inte den vanliga Mariabilden där hon stå med gloria med Jesusbarnet i famnen eller något i den stilen. Istället står det längst ner “Du leder mig” (jag är inte helt säker på att det stod exakt så då mina kunskaper i spanska inte är fullständiga, men något i den stilen stod det alla fall). Ovanför är det en bild på Jesus, med det typiska höftskynket och törnekrona med gloria, som står lite framåtböjt och bakom står Maria, också med gloria, med ett risknippe i handen. Maria står alltså och läxar upp Jesus med ett risknippe!

Tyvärr symboliserar detta mycket av vad som är kärnan inom den katolska tron, åtminstone här i Peru. Den bygger mycket att om du lider dig igenom det här så ska Gud välsigna dig eller om du gör si eller så så kommer det gå bra för dig, gärningslära helt enkelt. Det är just därför som vi behöver fortsätta med arbetet här i Peru! Människorna här i Peru behöver få reda på att Guds nåd och Jesus frälsning är gratis och fri, vi behöver inte göra någonting, faktiskt kan vi inte gör någonting för att vara värda frälsningen. Det enda som Gud begär är att vi inte ska säga nej till honom. Just detta behöver peruanerna få höra och få inse, men det är inte lätt. Gärningsläran sitter hårt åt och speciellt att Maria är någon som de ska tillbe är något som sitter djupt rotat i de flesta. Många har under uppväxten fått lära sig att Maria är som en mamma för dem som ger dem vad de behöver om de är lydiga och det är inte lätta att få dem att släppa det greppet. Försök själv att tänka dig in i att du måste förkasta något som du fått med dig med modersmjölken och som nästan är som din mamma, det är inte lätt.

Be gärna för att Gud ska visa peruanerna att det är Jesus som är vägen till honom, inte Maria, och att Gud ska låta dem inse att Hans nåd och Jesus frälsning är helt och hållet gratis!

Ty av nåden är ni frälsta genom tron, inte av er själva, Guds gåva är det, inte på grund av gärningar, för att ingen skall berömma sig. (Ef. 2:8-9)

Tills nästa gång:
Ciao och Guds välsignelse!
/Arvid Birgersson

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved