Medmänsklighet, mission och offer

Medmänsklighet, mission och offer

Gårdagens tema på gudstjänsten här i Umeå var: ”Medmänsklighet”. En fattig och till synes obetydlig änka utan namn lyfts upp av Jesus och görs till en förebild för hela eftervärlden, när hennes till synes obetydliga gåva får undervisa hela eftervärlden var det innebär att ge – inte bara av sitt överflöd, utan av sitt allt. Gårdagens utmanande predikan av Gunnar Andersson klingar fortfarande i mitt inre: ”I det himmelska perspektivet så handlar det inte om hur mycket du ger – utan hur mycket du har kvar…” Hur mycket är jag beredd att offra av mina pengar, min tid, mina ägodelar, mina intressen, mina relationer och mina önskningar och behov? Och hur mycket vill jag ha kvar för mig själv…? Min kära föräldrars ord sedan barnsben klingar i samma tonart: ”Ju mer du ger – desto mer har du kvar” Ger du allt, av allt – så ska inget någonsin fattas dig. En ekvation som ingen matematiker i världen kan förstå sig på.

Medmänsklighet, mission och offer hör ihop. Jag gläds åt att jag får arbeta i en organisation där man gång på gång får se hur HERREN ger människor både nåden och viljan att offra något för honom. Det är stort att få se hur HERREN välsignar dessa människor på olika sätt – och hur han välsignar ELM. Några av de som offrat är Amanda Mattson och Malin Månsson, movevolontärer på plats i Kenya just nu. HERREN finns med dem på ett konkret sätt. Efter två veckors språkstudier i Nakuru stad så har de nu flyttat in i Bethesdas nya gästhus och därmed skriver de historia när de inviger det gästhus som Bethesda under så många år längtat och bett om – och som nu står klart. Malin och Amanda är flitiga på att blogga och de skriver både personliga och reflekterande inlägg. Här kan du följa dem: http://amandama.blogg.se , http://livetsomvaxthus.blogg.se samt på resebloggen här på elms hemsida.

Amanda och Malin

Amanda och Malin och BCMs Ordförande Lucy Siele i BCMs nya gästhus

Igår landade familjen Smetana äntligen i Lima. En dag som de sett fram emot länge både med bävan och längtan. I Lima möttes de av kyrkans (IELChs) president Harold och missionär Thomas från Piura. Igår kväll utökades gruppen med Steffen och Kate som kom från deras hemmavistelse i Danmark. Det känns väldigt gott att veta att familjen blir så väl omhändertagna av både kyrkan och missionärerna. Imorgon tisdag den 16 september åker de vidare mot Arequipa för att flytta in i ett hus som språkskolan har ordnat, som vi inte alls har någon aning om hur det kommer att se ut. Det enda vi vet på förhand är att huset ligger hyfsat nära Ellas dagis och de Skandinaviska missionärerna (från LM och NLM), att huset har tre våningar och att en peruansk kvinna ska bo på nedervåningen, att allt (förutom täcke och kuddar) ska finnas på plats och att huset är ”a simple house without any luxary at all” (enligt den peruan som ordnat huset). Familjen, som redan innan missionärstjänsten utrustats med flexibilitetens gåva, hoppas och tror att de ska kunna trivas där de kommande 5-6 månaderna. På måndag börjar barnen sina skolor, Ella på dagis och Janne på språkskolan. Filip ska gå den norska skolan och även Adam och Cornelia som läser på svensk distansskola ska sitta där och studera. Annis ska avsätta några dagar för inskolning av barnen på skola och dagis innan hon själv påbörjar språkstudierna. Framöver kommer ni att kunna följa dem på deras egen blogg här på hemsidan. Familjen kar konkret känt Guds ledning på olika sätt och tackar för förbön. Även i framtiden kommer det att behöver era regelbundna förböner!

Smetanas

Familjen Smetana på väg mot Lima

//Rakel Smetana

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved