Min första (hela) vecka i Arequipa

Min första (hela) vecka i Arequipa

Jag har nu tillbringat min första hela vecka i Arequipa och börjat få lite rutin på vardagen. Förr att följa upp mitt senaste blogginlägg så kommer jag att berätta lite mer vad jag kommer och delvis redan gör under min vistelse här.

Min vecka

 • Måndag
  Jag hjälper barnen Smetana, främst Adam och Cornelia, med deras skolarbete mellan 9-16 innan jag får kvällen fri till mina egna upptåg och äventyr…
  För att förklara lite så studerar Adam och Cornelia genom Sofia distans som är Sveriges enda grundskola med distansstudier vilket medför att jag slipper lägga upp vad de ska göra, sätta betyg osv då det finns lärare på Sofia distans som har det som arbete. Dock kan det behövas hjälp då det på grund av tidsskillnaden oftast tar en dag för dem att få svar från sina lärare. Dessutom kan det vara bra att ha någon som håller lite koll på att de verkligen gör det de ska då det är svårt med distansstudier (jag vet detta av erfarenhet då jag både läst och läser lite på distans, mer om det strax).
 • Tisdag
  Detta är min ”plugg-dag” och börjar med en lektion praktisk spanska på språkskolan ABC här i Arequipa (samma som för övrigt mina föräldrar gick på en gång för 20 år sedan…). Därefter följer andra studier (anatomi och fysiologi, filosofi och teologi) då jag tar lite strö kurser på distans. På kvällen har norrmännen och danskarna bibelstudie som jag inte har besökt än, men som jag troligtvis kommer att besöka den här veckan för att kunna få lite koll på vad för skandinaviskt folk som finns i området.
 • Onsdag
  Dagen löper ungefär som på måndagen. Det som dock kan tilläggas är att fram till lunch (detta gäller även måndagen), vilket betyder ca. 14.00 här i Peru, så är jag och barnen Smetana i den norska skolan men då de har lite kortare skoldagar än vad Sofia distans har så fortsätter studierna med läxor hos Smetana efter lunch.
 • Torsdag
  Förlöper på samma sätt som måndagen och onsdagen med undantag för att jag har en grammatik lektion i spanska på ABC på eftermiddagen.
 • Fredag
  Samma som måndag, onsdag och trosdag. Det som dock kan tilläggas är att jag brukar besöka en amerikansk missionärsfamilj vid namn Haylett på fredagskvällarna då de har lovsång och undervisning vilket jag tycker är mycket trevligt, speciellt som ungdomarna i familjen är i ungefär min ålder.
 • Helgen
  Den får jag spendera som jag vill men hitintills har jag besökt en av de norska lutherska kyrkorna (Encuentro con Jesus)  för gudstjänst på söndagarna vilket är upplyftande trots att jag inte för står allt.

Detta är i stora drag så som mina veckor kommer att se ut fram tills jag flyttar med familjen Smetana till Chiclayo i slutet av mars.

 

 

För den som inte tröttnat på att läsa så måste jag få berätta om två saker som hänt sedan det senaste inlägget.

Det första hände lördagen för en vecka sedan när jag följde med Adam och Cornelia till ovan nämnd kyrkas ungdomsgrupp (de har inte besökt den innan och kommer nog inte att göra det igen för ungdomarna var 20+). Vi kom till kyrkan där de brukar hålla till och efter att ha prata med en mycket trevlig man, Ricardo, så fick vi reda på att de åkt iväg till ett av köpcentrumen så Ricardo var snäll att åka med oss dit. Väl där hittade vi dem vid borden mellan en massa restauranger och efter en mix av spanska och teckenspråk började vi förstå att en av killarna som var där skulle fria till sin flickvän som skulle kommer senare! Det som sedan händer är att resten av ungdomsgruppen ställer upp sig på två rader och inväntar flickvännens ankomst. När hon väl kommer så får hon läsa ett antal lappar innan hon åker upp för rulltrappan där pojkvännen väntar (nu med en ganska gedigen publik), han friar och hon svarar JA!

Detta är mitt första frieri som jag bevittnat live och det är nog något av de mest underligaste som jag varit med om i den vägen. Tror nog att det kommer att dröja om ens någonsin tills jag får uppleva något så pass bisarrt men ändå roligt!

 

För det andra så tittade jag i söndags eftermiddag på min första hela amerikanska fotbollsmatch hos tidigare nämnda familjen Haylett. Matchen stod mellan Seattle Seahawks (SS) och Green Bay Packers (GBP) och för er som inte vet var i säsongen de är så kan jag meddela att det var semifinal och den som vann skulle gå vidare till Super Bowl som är USAs störst idrottsevent. För att dra matchen i korthet så lyckades GBP ta ledningen i första kvarten (det spelas totalt fyra) med 19 poäng och SS fick jobba i uppförsbacke. Under andra och tredje kvarten hände inget i poängväg vilket medförde att det fortfarande stod 19-0 när fjärde kvarten inleddes. Efter ett tag lyckades SS få till en touchdown och lyckades därmed få 7 poäng, men det var fortfarande långt kvar. Ställning stod också fast när det var ynka 5 minuter kvar av matchen (man kunde redan se hur GBP började fira lite smått att de var klara för Super Bowl) och hoppat för SS var som borta (en av Haylett som hejar på SS hade gett upp hoppet och var på väg att skriva på Facebook att han var tvungen att hitta ett nytt lag att heja på under Super Bowl) när det som inte kan hända händer! Med bara 2 minuter kvar lyckas göra en touchdown på ett sätt som de som sett mycket amerikansk fotboll menar är mycket ovanligt att lyckas med vilket medför att de reducerar ytterligare till 14-19. Utan att försöka förklara spelet så lyckas nu SS med ytterligare en mycket ovanlig strategi vilket medför att det 40 sekunder senare leder med 22-19! GBP gör nu allt för att vinna tillbaka vinsten och de lyckas få det till oavgjort vilket medför att en kvart till spelas där den som gör den första touchdown vinner vilket också SS lyckas göra (se filmen för en utomordentlig touchdown).

Jag måste säga att jag har sett många nervpirriga idrottsevent men detta är nog det som slår högst. Adrenalinnivån och pulsen under de sista 10-15 minuterna var helt galen och efter att matchen blåsts av så var jag helt slut och detta till trots att jag inte är speciellt insatt i amerikansk fotboll och har ett favoritlag!

 

Nej, nu har jag skrivet långt om både vitt och brett och jag hoppas att jag inte tråkat ut er, men ville visa lite på vad som kan hända under en vecka i Arequipa, Peru.

Tills nästa gång:
Ciao och Guds välsignelse!

/Arvid Birgersson

2 reaktioner till “Min första (hela) vecka i Arequipa”

 1. Vad roligt att läsa om, vad du gör olika dagar.
  Hoppas att du orkar med ”lärarlivet” och att dina elever inte alltid är lika exemplariska. Du ska ju helst få några tuffa utmaningar också–men det får du kanske i dina studier och när du ska hänga med i spanskt babbel:-)

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved