Min tid som korttidsmissionär börjar gå mot sitt slut

Min tid som korttidsmissionär börjar gå mot sitt slut

14

nov 2021

Jag har fått uppbygga kyrkan i Piura med Guds heliga ord. Det har också varit mycket böner, funderingar och många samtal med medlemmarna i kyrkan och sedan med missionärsgruppen om hur vi ska göra i olika saker för att få det att fungera. Inte enbart för att ingen missionär kommer finnas i Piura när jag åker hem utan också därför att det är viktigt att medlemmarna får ta ansvar och nådegåvorna får komma till användning. Det är så meningsfullt att få vara med att bygga Guds rike på jorden! Men det är också så svårt! De beslut som vi tagit och som jag trott varit bra, tex hur vi gör med missionens saker, vem som ska få ansvar för nycklar till kyrkan, vem som ska få ansvar och hur ekonomin ska skötas, har sedan visat sig skapa spänningar. Det förekommer förhållningsätt mellan våra peruanska trossyskon som jag genom min oförmåga att förstå kulturen kan förvärra när jag trodde jag skulle förbättra. Ikväll, när jag väntade på vem som skulle dyka upp på bibelstudiet, satt jag och tänkte jag just på detta, hur lite jag kan åstadkomma egentligen.

Men så tände det plötsligt till. Herrens Ande kom nära på ett alldeles särskilt sätt när vi läste Bibeln och sjöng. Det gick lätt att tala (fast det var på spanska), det blev fina samtal och det kom fler än jag förväntat. Genom detta visade Herren mig att han fortsätter sitt byggande även om det ofta ser smått och oansenligt ut, ja även om man ibland tror det är på väg att ta slut. Det ger mig rätt ödmjukhet. Det är smärtsamt men också så vilsamt att få bli mera beroende av Herren, i allt.

Och samtidigt, för mig har det varit ett privilegium att få dela utmaningarna i missions- och församlingsarbetet med våra tre nationella pastorer från Chiclayo, Pastor Pepe, pastor Harold och pastor Merci. De har alla erfarenhet att leda små församlingar ibland genom ganska tuffa motgångar och som nu kommer vara väldigt värdefullt för det fortsatta arbetet i Piura. Alla tre visar beslutsamhet att fortsätta det arbete i Piura som vi har påbörjat. De kommer att turas om att fortsätta resa upp till Piura varannan helg. De erbjuder sitt stöd på alla plan till den lilla församlingen här.

I helgen som gick kom alla tre på besök till församlingen i Piura. Det blev både en pastors- och församlingshelg. Vi fick en skön stund tillsammans på stranden Colán. På lördag kväll var det bibelstudium över nådemedlen, särskilt nattvarden. På söndagens gudstjänst fick vi fira gemensam nattvard. Monica togs också då också emot som ny medlem i församlingen.

Det kommer återigen att bli svårt att lämna dem som jag älskar och delat med så mycket med, både här i Piura och i Chiclayo. Må Herren fortsätta välsigna den Lutherska kyrkan i Piura och Chiclayo, varje enskild kär broder och syster. Amen.

Jag åker hem men delar av mig stannar kvar.

Janne Smetana

3 reaktioner till “Min tid som korttidsmissionär börjar gå mot sitt slut”

  1. Tack Janne för ditt arbete och din kärlek till syskonen i Peru! Det är inte förgäves. Gud ska fortsätta sitt verk!

    ”Och nu överlämnar jag er åt Gud och hans nåderika ord, som har makt att bygga upp er och ge er arvet bland alla som helgats.”
    ‭‭Apostlagärningarna‬ ‭20:32‬
    Gud välsigne dig! /Henrik

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2021 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved