Molo

I helgen var jag och Amanda i Molo, en liten stad ca 40 km från Chesinende. Jag var inbjuden att hjälpa till med hembesök och evangelisation i ett område strax utanför stan där en grupp lutherska kristna bor. De hade hittat kyrkan i stan och är nu trogna besökare på söndagens gudstjänster. Nu var det alltså dags att besöka och uppmuntra de familjerna och också att besöka deras grannar och bjuda in till samlingen där på lördagseftermiddagen.

Vi träffades vid postkontoret i Molo och gjorde vårt första besök hos en av kyrkans medlemmar i stan. Sen bar det av. Ledda av två personer på en liten motorcykel lastad också med ljusblåa plaststolar följde vi en liten väg ut i ett jordbruksområde. Upp och ned, sväng hit och sväng dit. Ibland såg jag bara de översta stolarna en god bit framför oss. Vägen var sådan att jag verkligen var tacksam att få köra en Toyota Hilux, tillräckligt stark och hög för den sortens vägar.

Många av dem som nu bor där kommer från kisii området. Så också de flesta av dem vi besökte. De första var några som redan är medlemmar i lutherska kyrkan, ELCK. De flesta av dem är relativt unga, med små barn och barn i förskoleålder. Jag frågade om det fanns någon skola där och det fanns en en bit bort. Är den tillräckligt nära för att barnen ska kunna gå i skola där? Eller kommer de här familjerna att flytta om några få år när barnen ska börja skolan?

Efter att ha besökt några andra familjer fick vi lunch. Därefter var det ett litet församlingsmöte. Undervisningen skulle handla om Kärlek. Guds kärlek som föder genkärlek och syskonkärlek och som vill göra gott mot andra även om det inte alltid är bekvämt för en själv. Ett andra ämne var Förlåtelse. Men klockan var så mycket att vi inte hann med det. Det var roligt att se att en två-barnsfamilj vi besökt tidigare på dan nu fanns med bland åhörarna. När vi besökte dem uttryckte de glädje över att vi kom och att de hade fått träffa andra kristna i närheten så även om de egentligen tillhör ett annat samfund var de gärna med.

I skymningen började vi göra oss redo att återvända till staden. Några av församlingsmedlemmarna hade kommit i en annan, vanlig personbil. Den hade svårt att ta sig fram och speciellt upp för backen där vi var. Den fastnade lätt på vallen i mitten på vägen. Efter ett tags kämpande blev jag ombedd att hjälpa till att försöka köra den uppför backen. Med ett par personers hjälp på nåt knepigt ställe tog vi oss upp. Det kändes bra att lämna över ratten till ägaren, dels för att vi klarade det, dels för att ägaren verkade mycket lättad att bilen kommit så långt.

Efter en god natt och en lugn morgon var det gudstjänst i den lilla kyrkan. Antalet gudstjänstbesökare var 25-30 vuxna och många barn. Det var verkligen glädjande att se för i april när jag var där var de bara fem. Några medlemmar har kommit tillbaka och de nya från jordbruksområdet vi besökte på lördagen har kommit till. En av dem har en motorcykel och kör tre turer för att skjutsa de övriga till gudstjänsten!

Jag hade som vanligt med mig mina boklådor och fick sälja många böcker. En liten billig sångbok som heter Nyimbo za Vijana (Ungdomssånger) sålde bäst. Några exemplar av ELCKs nya psalmbok sålde jag också liksom Biblar. Men det köp som gladde mest var nog att få sälja en Bibel som är på två språk; engelska och swahili. Varje sida har en kolumn på vardera språket. Köparen frågade efter en swahilibibel men när han såg den tvåspråkiga vald han genast den.

Innan vi körde hem i skymningen hade vi hunnit med att besöka ytterligare ett par hem i stan. Vi ber att allt får vara till välsignelse för Guds rike i Molo!

Det är roligt när man får se att arbetet går vidare trots splittringarna och svårigheterna i kyrkan i stort. På SLEFs hemsida finns aktuella förbönsämnen. Läs gärna och bidra i förbön för arbetet.

Se länken nedan:

http://www.slef.fi/aktuellt/slef-aktuellt/1273-aktuella-boneamnen-fran-de-utsanda-pa-slef-s-utlandsfalt

Allt gott i Herren

Kerstin Nilsson, missionär

2 reaktioner till “Molo”

  1. Vad uppmuntrande att läsa! Och för Dig och Amanda måste det kännas att Gud leder och hjälper!
    Frid och välsignelse!
    I o A i Å

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved