Mors dag

Andra söndagen i maj är en stor högtidsdag i Peru: Día de la Madre – Mors dag. Det märks i affärer och reklam redan i mitten av april och i skolor och församlingar planeras olika aktiviteter för att uppmärksamma mammorna. En del kanske tycker att det verkar hysteriskt, men jag måste säga att jag gillar det peruanska morsdagsfirandet.

Lite statistik: 94% av peruanerna svarar rätt på frågan ”När infaller Morsdag?”, 85% svarar vidare att de firar Mors dag. Av dem som inte firar anger hälften att det beror på att mamma har dött, eller att hon är långt borta. Egentligen skulle man vilja fira.

Några skeptiker invänder att Mors dag blivit främst en kommersiell högtid som affärer och restauranger tjänar massa pengar på. Visst är det mycket handel. Det är svårt att ta sig fram på avdelningarna för hemelektronik och hushållsmaskiner denna vecka, och att finna ett bord på en restaurang blir nog svårt i morgon (restaurangbesök ger ju husmodern både god mat och en ledig förmiddag, eftersom middagen inte ska tillagas hemma). Näst efter julhandeln är Mors dag Perus stora köpfest

…men på frågan om vad Mors dag är svarar två tredje delar ändå att det är en dag då man uppmärksammar mammorna, eller att det är en familjhögtid. Och firandet kan faktiskt vara mer präglat av glädje och närhet, än av prylar och presenter. Igår kväll var vi i barnens skola på Mors dags fest. Sång- och musikframträdanden i aulan, ett par dikter och en pastor med svada. Därefter samling i respektive klassrum. Där fick mammorna teckningar, pyssel och lite mat. I Esters klass bildade papporna spontant en kör och sjöng mammornas lov, följt av hyllningstal – det gäller att gilla läget och smälta in!

Ikväll ska vi till Cerropón. För en stund sedan ringde en av mammorna där och sa att alla ska ta med sig någon matvara, så gör vi en fin matkorg som lottas ut bland mammorna som kommer. Fin idé. Och så har jag köpt plastblommor – en ros till varje mamma. Förutom att priset på färska rosor stiger till det femdubbla denna helg, så är det ju så trist med blommor som vissnar redan efter ett par dagar. Därför gillar många av oss i Chiclayo plast!

Snart är det Morsdag i Sverige – så min uppmaning till alla barn och pappor: Börja planera!

/Erik

1 reaktion till “Mors dag”

  1. Bra förslag Erik, men uppmana ingen till att köpa plastblommor, bättre en stund av liv än åravis med ett livlöst ting. Ja, ja vi har många livlösa ting, men det finns levande blommor, fast man kan ha plastblommor om man är alergisk mot levande. Här i Sverige är det färre och färre som firar morsdag. Det är inte alla som är sådana entusiastiska firare som min pappa var, som gick ut och plockade liljekonvaljer till mamma nästan varje år.
    Hur går det med hushyrandet? Det finns ett hus på vår gata, som nog är ganska ok, ligger lite högt men det finns plank runt om och jag har inte förstått att det är uthyrt än. Det är min kusin som äger det. Ni är välkomna hem. Gud välsigne er alla! Hälsningar/Kerstin

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

© 2021 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved