Moveresa 2015 – Vila och maasai marknad (kyrkan Kaptembwoa)

Moveresa 2015 – Vila och maasai marknad (kyrkan Kaptembwoa)

Hallå allihopa.
Jag var med i gruppen som var i den andra kyrkan igår, Kaptembwoa, så jag tänkte skriva lite om det först. Vägen dit var lite jobbig. Det var svårt att andas i bilen eftersom det bara gick att öppna fönsterna längst fram och så låg kyrkan i slummen.. Massa skräp, konstig väg och enkla hus. Väl framme vid kyrkan välkomnades vi av en glad man som vägrade släppa min arm efter han hade hälsat på mig. Haha. Han visade oss en bra plats och vi satte oss. Först pratade en man ett tag där framme, men sen blev det mer sång och synt till! Tänk er ett ganska bra beat och sen lite typ piano till, så lät det till varje sång. Först sjöng en kör och dansade lite smått till, det var så fint. Sen sjöng en hel massa barn, med synten till såklart. Efter lite mer sång och snack så skulle vi helt plötsligt upp och stå inför alla. Vi presenterade oss och sen sjöng vi ”Kwake yesu” på både svenska och zwahili. När vi stod där uppe applåderade alla åt nästan vad som helst. De sa att vi va välkomna tillbaka typ, sen satte vi oss igen. Efter en stund började predikan. En man i kostym började prata i massor på zwahili. Han viftade runt med händerna en hel del, det var nog bra att han hade micken fast runt huvudet (mygga). Även fast man inte förstod 100 % av vad han sa blev det inte alls långtråkigt. Han var så energifull och sa ”halleluja” en gång vart 5 minut ungefär, och då skulle man svara ”amen”. Efter många ”halleluja” och ”amen” var det nästan slut. Några hade skänkt möbler till kyrkan så de skulle be för möblerna och de som skänkt dem innan det avslutades med kollekt och sång. Efter att vi hade lagt kollekt gick vi ut eftersom vi behövde åka till lunchen vi skulle äta på hotellet

6 Juli
Att vakna upp i denna bekväma sängen va riktigt skönt. Och frukosten var den största jag ätit på länge. Vi fick ägg, mackor, frukt, te/kaffe/choklad, cornflakes och någon slags frukt drink. SÅ GOTT! Efteråt bar det av mot poolen. Vi badade och solade och det va riktigt gött. Vi var nästan helt ensamma där också vilket var ännu bättre. Det wifi som finns här har varit väldigt hit och dit, men jag skypeade med mina föräldrar ett bra tag idag! Är så tacksam för den stunden jag fick med dem. Lunchen åt vi ute ganska nära poolen. De hade missförstått vilka maträtter några av oss ville ha.. men det funkade ändå. Haha. Sen åkte några av oss äntligen till maasaimarknaden!!!
Jag, Malin och Andreas tog en tucktuck (en liten taxi med tre hjul), den var ganska mysig. På marknaden köpte vi lite träfigurer, tygtavlor, örhängen och knivar. Jag var ganska rädd för att pruta första gången vi var där, men det är jätte lätt. Jag känner mig dock ganska elak, men jaja. Haha. En snubbe följde efter oss överallt. Jag tror att han ägde många av affärerna. Han var ganska rolig och lite smått galen, men ganska gullig också. Varje gång man börjar att pruta med ett ganska lågt pris säger han alltid ”ooooh” typ, hehe. När vi skulle gå fick vi gratis armband av honom för att vi va hans vänner, enligt honom… Det är kul att va på marknaden, men också lite smått läskigt. Alla är så krävande och många skrek mitt namn (jag sa det till en försäljare sist vi va där) och jag blev så förvirrad. Men nu är jag helt klar där iallafall, det känns skönt.
När vi kom fram till kivu igen chillade vi lite innan det var kvällsmat. Jag blev så mätt att jag fick ont i magen (har fortfarande lite ont), man är inte mätt på samma sätt här som i Sverige. Sen hade vi aftonbön i ett rum som vi frågat om. Det var min tur att ha aftonbön idag.

Det här med att lämna Bethesda och pojkarna är så jobbigt. Jag kollar på mina bilder och filmer därifrån ofta, eftersom jag längtar efter att uppleva det på riktigt igen. 11 dagar tillsammans och jag lärde känna de flesta så bra! Älskar dem så mycket och saknar dem så att det gör ont! Jag känner mig tom eftersom jag inte har någon att gosa med längre. Samtidigt som jag vill tillbaka känner jag mig färdig på Bethesda för den här gången. Lite skönt är det ju också att vila upp sig, men min kärlek till Bethesda är så stor! Att åka dit är verkligen det bästa jag gjort i hela mitt liv. Jag har väntat på att få åka till Afrika i ca 17 år, nu är jag äntligen här och jag är så lycklig över att jag är det.

Lala salama (sov gott) /Johanna Bjuremo

1 reaktion till “Moveresa 2015 – Vila och maasai marknad (kyrkan Kaptembwoa)”

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved