Några frågor från SvD…

Några frågor från SvD…

För ett par veckor sedan fick ELM-BV några frågor från en journalist på Svenska Dagbladet. Hon skickade några enkätfrågor till alla samfund i Sverige som får stöd genom Statligt stöd för Trossamfund. Det hade varit roligt om frågorna hade handlat om vilka vi är, vad ELM vill göra i framtiden eller vad som har varit mest intressant på våra missionsfält under det senaste året. Men det var inte riktigt de frågorna reportern ville ha svar på. Istället handlade det om vår syn på homosexuella relationer, abort, manligt/kvinnligt i olika funktioner och så vidare.

Först tänkte jag att det inte var värt att lägga tid på att svara. Granskningen av Frälsningsarmén i media på sista tiden har ju inte gjort att mitt förtroende för Sveriges journalistkår stärkts. Men vi – Arne E och jag talade lite om det – och kom ändå fram till att vi skulle svara. Frågorna ger inte intryck av att man är ute efter att framställa oss i positiv dager, men samtidigt ger Bibelns oss svar på frågorna, så det vore märkligt att undanhålla dem för den som frågar.

Så nu har jag lagt ett par timmar på att skriva svar. Och så hoppas jag att Herren ska ge mig kraft att förbereda den predikan jag skulle lagt tid på idag vid annat tillfälle.

/Erik

Ps Om någon är intresserad av frågor och svar så maila mig så skickar jag dem.

20 reaktioner till “Några frågor från SvD…”

 1. Ni gjorde rätt i att svara på frågorna. Skulle det bli något agrepp från någon journalist då kan ni vara frimodiga för Gud är med er.
  Jag är intresserad av att läsa frågorna och svaren.

 2. Jag tycker också att Ni gjorde rätt som svarade på frågorna. Låt oss vara frimodiga! Om vi inte kan stå för evangeliet i det offentliga, kan vi sluta helt. Utmaningen är naturligtvis att inte utan vidare avstå från att ta kampen om problemformuleringen. Jag tar gärna del av frågor och svar.

 3. Ja, särskilt i abortfrågan är hedendomen på så stark frammarsch (och kristenheten och KD på så stark reträtt) att ett gott kristet vittnesbörd om även handikappade och små barns människovärde behöver framföras, tillsammans med insikten om många kvinnors utsatta situation (både de som begär abort och de som förväntas utföra dem). Abortlagen som skulle befria kvinnorna lägger ju samtidigt allt ansvar på dem och låter i stor utsträckning männen smita från sitt…

  Men visst förstår jag att du gärna sett frågor även om andra ämnen. (100-årsjubiléet t.ex.).

 4. Det är riktigt att Ni ställer upp och svarar. I ELM skall vi stå upp för vad vi tror på och vad Bibeln säger – även om vi får lida för det. Den Gud vi tror på är med oss och ansvarar för den som förtröstar på Honom!

 5. Jag håller med de andra kommentarena att det är viktigt att svara och våga stå för den bibliska sanningen oavsett vad det kostar. Bland människor bör vi bl.a. ha Johannes döparen som förebild. Han miste sitt liv när han vågade påtala det som var fel. Jesus säger i Mark.8:35: ”Ty den som vill rädda sitt liv ska mista det,men den som mister sitt liv för min skull och evangeliets skull,han skall rädda det.”
  Jag är också intresserad av att läsa frågorna och svaren.

 6. Frågorna och svaren borde vara utlagt, så att alla kan ta del av det. Borde ju vara en angelägenhet för varje ELM-BV:are och av dess verksamhet intresserade.
  Följer nu den angivna ”regelboken” och er ber översända såväl frågorna som svaren på desamma.

 7. ELM fick en liknande förfrågan från RFSL för ca 1.5 år sedan – som inte besvarades, vilket jag tyckte var korrekt. Där handlade det om en lobbyorganisation som ville ha bränsle… Förhoppningsvis kan detta svar ges en något annan vinkling. Jag tar gärna emot era svar.

 8. Vad gäller abottfrågan är det viktigt att de kristna samfunden gör sin röst hörd
  Det har varit tyst allt för länge.Över de fria aborternas samhälle vilar inte någon välsignelse.
  Ett land som bestämmer vem som skall få leva drar över sej en dom
  Människolivet börjar den dag föräldracellerna sammansmälter
  Det fortgår genom fostersadiet,barna och ungdomsåren,genom mannaålder och ålderdom in i evigheten.
  Varje utsläckande innebär att man utsläcker liv.
  Sjukvårdspersonalen måste garanteras att få följa sin övertygelse när det gäller att medverka vid abortingrepp,
  Barn och ungdomar bör få en sexualundervisning i skolan som innebär att sexuallivet hör hemma i ett äktenskap Demåste lära sej att vörda livet .
  Guds plan med varje människa är uttlad i guds ord”Herren kallade mig då jag ännu var i moderlivet. Han nämnde mitt namn då jag låg i min moders sköte”
  Ebba-Maria Göth

 9. Stort tack för att jag fick ta del av både frågor och svar. Och stort tack för svaren. De präglas av både kärleksfull medmänsklighet och sanningssökande bibeltrohet – precis rätt, och säkerligen lett av Guds Gode Ande. Nu får vi be samme Ande verka i brevets mottagare, journalisten Karin Thurfjell.

 10. Ett stort TACK även från mig!
  Jag kan bara instämma i att , vad jag förstår, svaren på frågorna ger en rätt bibliskt undervisning. Det är så lite av så klara besked man får höra idag i vårt ”kristna” Sverige. Jag hoppas att detta får ge eko i vidare kretsar.
  Publicera det gärna i ”Till Liv” och andra tidningar och medier!
  Varma hälsningar,
  Lars Einarsson

 11. Hej. Bra att ni svarade, men det kan inte vara särkilt lätt och lockande med tanke på journalisternas syfte. Men med tanke på bibeln och dess auktoritet, så blir det lättare. Guds välsignelse över detta. Ja, jag läser gärna materialet. /Henrik

 12. Hej Erik! Tacksam att ni svarade! Det ges alltför många svävande svar för att inte utmärka sej, men vi har inte något att skämmas för, Bibeln tål att granskas. Vill gärna ha frågorna och svaren. Hälsningar Kerstin

 13. Jag ser i dessa ämnen samhällets Akilleshäl och har länge engagerat mig i dessa frågor. Jag avvavktar frågorna och svaren. Ni gjorde rätt i att ta ”tjuren” vid hornen. Man kan inte tiga ihjäl Guds bud och vilja, eller sopa hans ord under mattan.Vi måste respektera aposteln Paulus ord i Rom.12: Anpassa er inte efter den här världen, utan låt er förvandlas genom sinnets förnyelse, så att ni kan pröva vad som är Guds vilja, det som är gott och fullkomligt och som behagar honom”.Ps.139,
  Lägg ut frågorna och svaren på hemsidan, de tål att nötas på!

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved