Nödhjälp – och ytterligare förlängd karantän

Nödhjälp – och ytterligare förlängd karantän

24

apr 2020

Hej!

Innehållet i matpåsarna som kyrkan delat ut

Som vi nämnde här på bloggen för några veckor sedan så har MLS (Misión Luterana Sueca – så heter ELM i Peru) tillsammans med IELCH (Iglesia Evangélica Luterana de Chiclayo – vår lokala samarbetskyrka) bidragit med varsin summa pengar för att kunna ordna matpaket till de mest behövande. Perus regering har sedan 16 mars försatt landet i nationellt nödläge, alla sitter i karantän och har på vissa tider totalt utegångsförbud. Bara de som arbetar i de allra mest samhällsnödvändiga sektorerna tillåts arbeta. Klasskillnaderna är stora i Peru och många som nu inte får arbeta lever ur hand i mun vilket gör situationen väldigt svår för många. Det finns de som krasst säger ”jag dör hellre av corona än av svält”, trotsar restriktionerna och ger sig ut ändå för att försöka tjäna lite pengar och kunna köpa mat för dagen.

Pastorsfamiljen Cordova i Las Brisas jobbar hemma hos sig med att förbereda matpåsar

I IELCH finns tre församlingar med varsin pastorsfamilj och dessa familjer har under de senaste veckorna gjort en enorm insats för att handla in basvaror, fördela i påsar och lämna ut till behövande både inom kyrkan och i kyrkans närhet. Det har varit mer eller mindre besvärligt för pastorsfamiljerna att handla – pga de många helgdagarna (och totalt utegångsförbud i flera hela dagar) under påsken höjdes priserna på marknaden veckan innan. En pastorsfru berättade också hur de fick betala 10 soles för en mototaxi hem från marknaden, en sträcka som i vanliga fall kostar 1 sol… En annan pastorsfru berättade hur de besökte ett område med många ensamstående mammor med flera barn. En matpåse räcker såklart inte länge, men det är i alla fall något, tillsammans med en hälsning från en kristen församling där det finns folk som bryr sig…

Längst till höger: Isabel Gomez, pastorsfru i San Antonio.

Församlingen i San Antonio har sparat några matpåsar för att kunna ge till familjer i Luya, en by där församlingen själv driver evangelisationsarbete. Så snart karantänen hävs och det blir möjligt att ta sig dit ska de påsarna delas ut. Även familjer i den lilla församlingen i Piura har fått ett ekonomiskt bidrag till hushållskassan.

Vi i MLS har känt oss helt trygga med att pastorsfamiljerna känner sina församlingar och sina närområden och har kunnat göra goda bedömningar i hur nödhjälpen ska fördelas. Men det har varit ett knepigt projekt för pastorsfamiljerna att dela ut matpåsarna eftersom rörelsefriheten är så begränsad just nu. Vi tackar Gud för deras engagemang, kärlek och omsorg om sina medmänniskor!

Totalt tillkommer denna nödhjälp drygt 120 hushåll. TACK alla givare i ELM som varit med och möjliggjort detta! 

Hon som håller i påsen heter Carmen och är aktiv i församlingen i San Antonio. Ett tjänande hjärta, syns ofta vid disken!
I Las Lomas gick pastorsfamiljen runt och delade ut biljetter till behövande. Sedan fick de på påskafton hämta sin matpåse utanför pastorsfamiljens hem.

 

Till vänster: Pastor José (Pepe) Cordova ger en matpåse till en församlingsmedlem i Las Brisas.

I mitten: Ester och hennes barnbarn Luis Àngel brukar gå på gudstjänsterna i Las Brisas.

Till höger: Pastor Harold Llontop i Las Lomas tillsammans med Edita, en kvinna med skadad fot som pastorsfru Margot och Maria Cruz (församlingsmedlem) brukar besöka varje torsdag. 

Tyvärr är väl verkligheten sådan att detta bara är början på en svår tid för många peruaner. Idag har presidenten meddelat att nödläget och karantänen förlängs (från kommande söndag)  ytterligare två veckor, dvs till och med 10 maj. Då kommer detta ha pågått totalt 8 veckor, och vem vet om det ens är över då..? För ELMs och MLSs del betyder det att vi behöver fundera på hur vi även i fortsättningen kan bistå den lokala kyrkan och behövande i dess närhet i dessa tider. För oss personligen innebär det att, ja… vi fortsätter två veckor till så som vi redan gjort i nästan sex veckor…

Det är i alla fall bra för bönelivet 🙂
Till vem skulle vi annars gå..?

Många hälsningar
Hjalmar och Lisa

2 reaktioner till “Nödhjälp – och ytterligare förlängd karantän”

  1. Ja, till vem skulle vi annars gå? Att ha varit där och träffat pastorsfamiljerna gör att det kommer ännu närmare inpå när jag läser om livet och vardagen just nu. Ber för dem och för er!

  2. Tack Hjalmar och Lisa för intressant rapport. Coronan har fört även Sverige in i en situation jag och de flesta med mig aldrig tidigare upplevt. Här gäller det att se vilka gärningar Gud har förberett, och sedan att vandra in i dem! Bra att ni påminner om bönens betydelse.

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2021 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved