Nordiskt Inremissionsråd, Reykjavik (1)

Nordiskt Inremissionsråd, Reykjavik (1)

Nordiskt Inremissionsråd (NIR) håller rådsmöte i Reykjavik detta veckoslut. ELM-BV har varit med några år i detta nordiska nätverk och det är andra gången för min del som jag finns med på ett NIR-arrangemang.

Göran Stenlund, missionsledare för Svenska Lutherska Evangelieföreningen i Finland, har de senaste åren varit ordförande i NIR och ikväll inledde han rådsmötet med en predikan över Luk 7:36-50. Undervisningen handlade om att få mycket förlåtet. Göran anknöt till idrottens värld och till det trauma det var för hela den finländska nationen när man stod som värd för världsmästerskap i längdskidåkning i början av 2000-talet och flera av de finska åkarna avslöjades som dopade, som fuskare. NIR GöranSVilken skam! Några förnekade, andra bad om förlåtelse.

– Just nu pågår inte bara vårt rådsmöte, sa Göran, utan också VM i friidrott i Moskva. Men några får inte vara med. Några har avslöjats som dopade. En av dem är den amerikanske sprintern Tyson Gay. Han är avstängd. Får inte tävla. Inte ens om han skulle be om förlåtelse. Men tänk om nå¨gon kunde ta avstängningen i hans ställe. Det kunde förstås inte vara någon blåbärslöpare, utan någon lika snabb sprinter, eller någon ännu snabbare. Tänk om Usain Bolt sa att han kunde ta Tyson Gays avstängning, så kunde Tyson få springa i VM.

Göran konstaterade att så fungerar det inte i idrottens värld: – Men just så går det till i Guds rike. En annan, en fullkomlig tar straffet, skammen, skulden i mitt ställe! Det gjorde Jesus på Golgata för var och en av oss som fuskat och inte levt upp till kravet att älska Gud över allting och min nästa som mig själv.

Evangeliet ska ut i våra nordiska länder – det är vad alla organisationer i NIR vill och verkar för. Efter Görans inledande predikan fick vi korta lägesbeskrivningar över den andliga situationen i Sverige, Finland, Danmark, Norge, Färöarna och Island.

En kopp kaffe på det och sedan en promenad tillbaka till hotellet. En vacker augustikväll i Reykjavik, inte så kallt som jag befarat, kanske 13-14 grader. I morgon väntar bibelstudium, seminarier och många samtal med kollegor från grannländerna.

/ErikJA

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved