Nordiskt Inremissionsråd, Reykjavik (2)

Nordiskt Inremissionsråd, Reykjavik (2)

Andra dagen av Nordiskt Inremissionsråds rådslag på Island inleddes med ett Shapes and lines Bible Study. Bakom den kryptiska benämningen gömde sig en enkel bibelstudiemetod där man utifrån de tre delarna observation, interpretation och application trängde in i en bibeltexts mening. Efter tjugo minuter på egen hand med Apg 16:1-15 samlades vi i mindre grupper och fick del med oss vad texten talat till oss personligen och missiologiskt in i våra arbeten.

För mig kom de båda sakerna att ligga ganska nära varandra. I början av Apg 16 berättas om hur Paulus med team reser runt till församlingar för att meddela beslutet från apostlamötet i Jerusalem (Apg 15).  Längre fram i kap 16 berättas det hur missionärsteamet kommer till staden Filippi och där får predika det fria evangeliet som tas emot och bland annat Lydia kommer till tro.

Båda uppgifterna har jag i mitt arbete som missionledare och båda uppdragen har ELM-BV. Att förmana de redan kristna. Det kan ibland kännas ganska tungt och svårt. Sällan känner man sig välkommen i sådana ärenden. Men det står ju faktiskt att det ledde till växt i församlingarna, både synlig och osynlig växt.

Den andra uppgiften, att förkunna det fria evangeliet, längtar jag efter att få göra. Att få berätta om Jesus, finns det något större? Den uppgiften hade också Paulus och troheten i den uppgiften ledde till att människor kom till tro. Är vi trogna i den uppgiften ska vi också få se det.

Två uppgifter: Förmaning och evangeliets predikan. När vi samtalade i grupp, och längre fram under dagen, kom jag att fundera på om vi ibland utför uppgifterna men förväxlar målgrupperna. Kan det vara så att vi förmanar(eller fördömer eller förfasar oss över) dem som inte känner Jesus, de som inte är kristna, medan vi bara kommer med det fria evangeliet utan krav till de redan kristna på ett sätt som riskerar att hindra deras växt och mognad? Kanske är det så.

Senare under dagen har mycket handlat om hur vi möter samtidens utmaningar som individualism, sekularisering och så vidare. Jörn Henrik Olsen, dansk teolog och konstnär, har undervisat, liksom Normisjions ledare Rolf Kjöde. Under kvällen hade vi så ett engagerat samtal i storgrupp om hur vi når våra nordiska folk med evangeliet. En fråga som ägnades en del tid åt, och som gavs flera olika svar, var frågan om de nationella folkkyrkorna kan fungera som bas för våra organisationer.

Men Island har inte bara teologiska samtal att bjuda på. Under eftermiddagen fanns tid för att ta ett bad i ett av Reykjaviks många badanläggningar. Det klara vädret (många islänningar låg och solade, det var ju faktiskt hela 12 grader i luften) och bassängernas varma goa vatten var fantastiskt, men även maskinen i omklädningsrummet där man kunde snabbcentrifugera sina badkläder var  fascinerande.NIR Reykjavik

Ett citat från kvällens samtal som avslutning på blogginlägget. I ett samtal om förståelsen mellan ungdomar och lite äldre i våra missionshus, om behovet av mentorskap och träning i lärjungaliv, konstaterade en broder:

”Mentorskap är inte att ta ner unga kristna på jorden igen, utan att visa vad det är att vara hängiven i tron 30 år senare.”

/ErikJA

 

2 reaktioner till “Nordiskt Inremissionsråd, Reykjavik (2)”

  1. Tack Erik för dima intressanta rapporter. Guds välsignelse över ditt arbete där såväl som här.

    En fundering angående ”förmaning och evangeliets predikan”; Det kan nog ligga en del i din tanke men jag tror samtidigt att såväl den som inte känner Jesus som den som redan lärt känna honom behöver få förvissning om vad han/hon äger i Kristus. Om bränsletanken är tom kommer man ingenstans även om man studerar kartan aldrig så väl.

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2021 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved