Nyheter

17

mar 2020

ELMs utlandsverksamhet och COVID-19

Corona-pandemin är global vilket får betydelse också för ELMs verksamhet i utlandet. Här följer en kort uppdatering från fälten.

Jonny Bjuremo var i Främre Asien i förra veckan för konsultationer men åkte hem tillsammans med våra utsända på lördagen. SAM tog i samråd med oss en paus i språkstudierna för ett par veckor sedan för att bl.a. koncentrera sig på den kommande Move-resan i påsk, men den blev vi tvungna att ställa in. I samband med beslutet att ställa in Move-resan kom beskedet att skolan där de studerar stänger med anledning av smittan. Därmed fanns det ingenting de kunde göra i landet så de åkte hem innan landet stängde sina gränser mot bl.a Sverige.

Kerstin Nilsson är kvar i Kenya och anpassar vardagen efter omständigheterna. Någon workshop har blivit inställd, men i övrigt är allt lugnt i dagsläget.

I Peru har regeringen de senaste dagarna vidtagit kraftiga åtgärder för att stoppa smittspridningen. Från och med 16 mars är Perus gränser stängda och man varken får eller kan ta sig in eller ut ur landet under femton dagar. Det är förbjudet att resa inom landet, flyg och andra kommunikationsvägar är starkt begränsade. Medborgarna sitter nu i femton dagars karantän i sina bostäder. Polis och militär ser till att reglerna efterlevs. De danska volontärerna åkte hem i måndags morse men våra svenska medarbetare är än så länge kvar i landet och sitter i karantän i sina hem. Rakel Smetana har förlängt sin vistelse i Peru med anledning av utvecklingen och reser så snart som det är möjligt från Arequipa i söder till Piura och Chiclayo. Vi följer utvecklingen i landet och återkommer med mer information efter hand.

Tack för att ni bär våra utsända i era böner!

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved