Nyheter

15

dec 2023
 

ELM hade glädjen att gästas av två eritreanska trossyskon från Evangelisk-lutherska kyrkan i Eritrea (ELCE). I månadens Kompassen kan du läsa om deras besök, och hur läget är i kyrkan.

Vi rullar genom ett snöklätt Skåne med bedrägligt hala vägar. Kylan gör oss dock inte så mycket, för inuti den bekväma bubbla som bilen utgör är klimatet nästan som i Eritrea. Kyrkans nyvalde president, Yosief Fanuel (som aldrig skymtat snö på så nära håll) och dess generalsekreterare Temesghen Berhane, har specifikt uttryckt en önskan att få möta eritreamissionärer under sitt besök i Sverige. Eritrea var ELMs (och EFS) första missionsfält. De gemensamma rötterna med ELCE sträcker sig långt bakåt i tiden. Samtidigt är det ganska länge sedan ELM hade missionärer på plats i Eritrea. De flesta svenska missionärer som tjänstgjort under längre period i Eritrea är ganska gamla, eller har gått bort. Men nog finns det några livskraftiga exempel kvar.

“Dear grand mother, how lovely it is to see you!” brister Temesghen ut när han i lägenhetshuset skymtar Irene Ohlsson i Knislinge, som tjänstgjorde i Eritrea under 7 år, mellan 1968–1975. Irene är idag 91 år. Men trots åren som gått hänger tigrinjan kvar! Jag förstår inte vad hon säger, men jag ser på hennes kroppspråk att hon gläds över det internationella besöket. Vi går in i Irenes lägenhet, äter många olika sorters kakor, ser fotoalbum och pratar minnen från hennes tid i Eritrea.

GEMENSAMT MÖTE I UPPSALA
Några dagar tidigare har ELM haft ett gemensamt möte med EFS och Svenska Kyrkan tillsammans med de två eritreanska ledarna, i Uppsala. Vid mötet har ledarna rapporterat om läget i kyrkan. Alla tre organisationerna har någon form av samarbete med ELCE, så eritreanerna passar på att rapportera om kyrkan när de svenska understödjarna är samlade. Tidigare fanns det två lutherska kyrkor i Eritrea, men dessa gick 2006 samman till en gemensam. Idag är den lutherska kyrkan en av fyra tillåtna religiösa samfund i Eritrea, tillsammans med katolska kyrkan, eritreansk-ortodoxa kyrkan, och sunni-islam. Kyrkan har ungefär 20 000 medlemmar, utspridda i 4 distrikt, med 68 församlingar I jämförelse med de omkringliggande länderna är Eritrea inte så stort eller folkrikt. Eritreas 3.7 miljoner mäter sig knappast med Etiopiens 120 miljoner. Vidare bor mellan 15–25% av Eritreas befolkning utanför landet, i en så kallad diaspora.

© 2021 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved