Om information och om arbetet i det fördolda

Om information och om arbetet i det fördolda

”Syns inte! Finns inte!” skrek vildvittrorna i Astrid Lindgrens saga om Ronja Rövardotter där de flög fram över älvens forsande vatten och letade efter Ronja och Birk som tagit skydd och gömt sig i kronan på ett träd som slitits med i strömmen. ”Syns inte. Finns inte!” skulle kunna vara en överskrift för hela vår mediaspäckade tid.

Vi har talat om detta vid flera tillfällen sista tiden. I ELMs styrelse och nämnder, vi anställda och med missionsvänner. Information om vårt arbete har alltid varit viktigt, och så är det också i dag. Kanske ännu mer i dag. Och vi anstränger oss för att förmedla det vi gör. Förmedla det Gud gör genom ELM och ELMare på olika platser i Sverige och i utlandet. Ändå kan vi uppleva att vi inte riktigt når fram alla gånger.

I söndags var jag på möte i ett missionshus. Vid kaffet kom jag i samspråk med en jämnårig medlem. Han undrade lite vad jag jobbade med som missionsledare. Samtalet kom in på samarbetet med kyrkorna i Eritrea, Etiopien och Kenya. Och när jag nämnde att kyrkan i Kenya ELCK har cirka 100 000 medlemmar, då blev han först tyst och sedan ett stort glatt leende. Tänk att Gud har använt oss på ett sådant underbart sätt att så många människor har fått lära känna Jesus!

Det är av många anledningar viktigt att vi berättar om missionsarbetet ute och hemma.

Men sedan finns det uppgifter och arbetsmoment som sker i det fördolda. Som ingen lägger märke till, och som knappast skulle locka så många läsare om vi skrev om det i Till Liv eller på hemsidan. Att någon hade ställt fram ett glas med friskt vatten i talarstolen när jag skulle predika i söndags. Det var ingen hjältemodig insats, ingen stor uppoffring, men en liten tjänst i Guds rike. Eller att det i lördags eftermiddag trillade in ett mejl som sa att en av de ideellt arbetande som sköter våra datasystem hade ”tagit bort den gamla JCE-editorn och installerat JCE version 2.3.1” för att öka säkerheten på hemsidan. Jag förstod inget av det, men sände en tanke av tacksamhet till Herren för att Han också kallat tekniker till tjänst i sitt rike.

Alla insatserna – de stora och de små – behövs i en rörelse som ELM för att vi ska kunna göra det Gud kallat oss till: Nå människor med evangeliet om Jesus Kristus!

/ErikJA

 

 

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved