Over and out

Over and out

Nu är vi helt plötsligt framme vid vårt sista blogginlägg. På måndag åker vi hem till Sverige igen, till en (förhoppningsvis) vit jul med våra vänner och familj!

 

Vi har varit på ytterligare en resa till den kenyanska landsbygden med och hos vår handledare Pastor Langat. Resans första stopp var Sigowet, hans hem där vi fick umgås med pastorns familj och hälsa på flera församlingsmedlemmar från de lutherska kyrkorna i närheten. Det blev väldigt roliga dagar där vi fick ta tillvara på familjen Langat som vi umgåtts mycket med på Bethesda och saknat nu när det är jullov här. Mycket häng, dans, lek och lärt oss göra vårt favoritfika – Mandazi (ett sött friterat kenyanskt bröd). Mums. Vidare åkte vi sedan till Chesinende till missionärsstationen där vi bodde och fick vara med och hålla i en dag för ungdomar från de olika lutherska kyrkorna i området. Under dagen lekte vi massa lekar och pratade om hur Gud lett oss till att vara volontärer i Kenya och undervisade om hur Gud också kan leda dem i deras liv. Vi gick även här runt och hälsade på flera församlingsmedlemmar och fick be tillsammans med dem i deras hem. Någonting som man alltid gör tillsammans när man får gäster så det blev mycket bön under dessa dagar, väldigt härligt. 

Pastor Samwel Langat och församlingsmedlemmar
Simona bland bananer:)

Sista stoppet blev i Saino i Kerstin Nilssons, fd ELM-missionär, hus. Hela 2500 meter över havet. Där fick vi vara med på en konferens i en kyrka i närheten. Även här fick vi dela för ungdomarna och sedan lära dem Jag går på livets väg, vilket blev en väldigt rolig stund för oss som inte förstod så mycket på konferens eftersom den var på swahili… Vi tar med oss så många intryck från den här resan där vi fått se ännu mer att missionärerna från norden verkligen gjort skillnad. Liksom resterande platser vi fått möjlighet att besöka tar vi med oss fina minnen från de härliga människor vi fått möta och förundran över Guds skapelse. 

Fullproppad kyrka i Saino

Förutom denna resa så har vi också haft all Bethesdas personal på besök i vår lägenhet och då sagt hejdå till flera av dem som vi inte kommer att hinna träffa igen. Vi bjöd på spagetti och köttfärssås och höll i ett quiz om Sverige och oss. Dessutom har vi också fått möjligheten att följa med en lärare från Bethesda, Madam Sandra på hennes pappas memorial day. Då samlades hela hennes släkt, inklusive hennes 19 syskon(!), många vänner och grannar som alla tog sig tid att minnas hennes pappa och allt han betytt för dem. Så fint och häftigt att lära känna kulturen och dess traditioner.

 

Bethesdas personal gör hembesök hos killarna under deras nuvarande jullov och vi har fått möjlighet att följa med på några av dessa. Tack vare det har vi fått en bredare bild av hur Bethesdas arbete i sin helhet ser ut och att det är mer än ett barnhem. Rescue – Rehabilitate – Reintegrate. Till vår glädje och stora tacksamhet har vi mött killar glada på hembesöken. Var gärna med oss i bön för alla killar under lovet. Förutom det har vi sista tiden försökt ta vara på vårt kära Kenya så mycket som möjligt samtidigt som vi packat och ätit lussebullar. Vi har ärligt talat upplevt det som relativt tungt att lämna vårt hem här då vi, som vi hoppas har märkts, verkligen haft det bra här. Det är med lite tårar i ögonen vi åker härifrån, men kommer tillbaka till Sverige med hjärtan fulla av kärlek och minnen. 

 

Nu vill vi ta tillfället att dela några insikter och tankar från tiden här, eftersom det är vårt sista inlägg och vår tid som move-volontärer väldigt snart är förbi. Det är med stor glädje och tacksamhet som vi tittar tillbaka på dessa fyra månader vi fått spendera i Kenya. Ingen av oss hade ens kunnat drömma om att få vara med om allt som vi upplevt. Vi är även otroligt tacksamma för att MOVE sände oss tre och att vi har fått möjlighet att dela allt med varandra. Det har inte varit många minuter där vi tre varit ifrån varandra. Gud har verkligen bevarat vår gemenskap och vi har haft det så roligt och tryggt tillsammans.

Vi – Vilma, Filippa & Simona

Vi har under tiden här fått leva i och lära oss om en helt ny kultur, lära känna nya människor och spendera vardag med ett gäng underbara killar på Bethesda. Minnen som vi aldrig kommer glömma! Så mycket kärlek. Vi, Simona, Filippa och Vilma gick 22/23 Strandhems bibel- och lärjungaskola där alla upplevde att vi fick ta emot så mycket av Gud som vi denna höst ville ge vidare genom konkret tjänade. Dessa månader har vi inte bara fått tjäna utan också fått ta emot så mycket av vår gode Gud. Vi har upplevt hur ett helt land börjar och avslutar varje dag i bön och förlitar sig på Gud genom allt. Människor vi för bara några månader sedan inte kände har fått bli som familj till oss. Vi har fått omge oss av människor som helhjärtat lever för Jesus och tjänar Honom med allt vad det innebär. Lärt känna syskon i tro som gjort avtryck i oss<3Vi har levt i en kultur där gästfrihet är en självklarhet och där man alltid har tid för varandra. Kenya har lärt oss hur ett liv med Gud i centrum varje dag kan se ut och att vi trots olika liv är väldigt lika våra syskon i tro. Denna resa har uppmuntrat, utmanat och stärkt vår tro och genom allt har Gud gått med oss och beskyddat oss på vägen. Så man kan nog inte avsluta detta på något annat sätt än att rikta det största tacket till Gud. Han som gjort allt detta möjligt, som planerat vår resa när vi inte vetat vad vi skulle göra och som gett oss det ljus och hopp som vi åkte hit för att sprida vidare. Tack gode Gud. ASANTE YESU.

Vi önskar er en god jul och ett välsignat nytt år<3

OVER AND OUT för oss MOVEs-utsända ht 2023 // Vilma G, Simona N och Filippa W

1 reaktion till “Over and out”

  1. Så mycket ni varit med om. Så intressant att läsa er blogg. Jag har själv bott på Chesinende och varit på besök hos pastor Langat- Så roligt att fler får uppleva detta fina. Tack för att ni ville vara Move volontärer.
    Gunnel

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2021 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved