Over the hills and (jätte)far away

Over the hills and (jätte)far away

Hamjambo

Förra veckan fick jag till min stora förskräckelse veta att det inte var bönor jag sått, utan ärtor.  Detta skapade förstås problematik med namnet på företaget vi startade för trädgårdslandet. Vi får ju nu med vetenskapen om att det är ärtor ändra namnet från ”Gud gör böner” till ”Peas be with you”. Men visst växer det så det brakar och jag kommer lämna ett riktigt snyggt och bördigt trädgårdsland till de killar som lovat att ta hand om det när jag åkt.

Denna veckan passade jag också på att göre hembesök hos den enda i personalen som inte bor i Nakurus omnejd, Paul. Han bor cirka 2 timmars resa från Nakuru(Very far) på toppen av en kulle med sin fru och 10 barn. Pendla är förstås inte ett alternativ så han bor på hemmet under tiden skolan är igång och kommer hem först på högtider och loven. Jag kände att det var väl dags att jag får känna på ett boende som många kenyaner växt upp med och fortfarande lever i. Så jag och Paul bestämde oss därför att på onsdagen för att bege oss till detta superlantliga hem ett par dagar. Direkt efter mötet med ”girls prog” åkte vi matato i cirka en timme, sedan motorcykel en 20-25 min och sista biten en halvtimmes bestigning uppför kullen där han bor. Ju längre resan gick kändes det mer och mer öde men i samma veva mer och mer vackert. Det finns ju en anledning till varför man vill bo på toppen i ett område som detta. Från Pauls hem ser man hela vägen tillbaka till Nakuru och även kratern mellan Nakuru och Nairobi. Under mitt besök fick jag en guidad tur på berget och hjälpa till att skörda majs ”the african way”. Självklart också spendera tid med familjen men med lite kommunikationssvårigheter eftersom hela familjen pratar deras stamspråk Kalenjin. Ett språk jag inte lärt mig helt ännu.

Den kommande veckan skall jag försöka få gjort det som man bör göra när man är i Kenya eller i Afrika för den delen. Safari, för mig blir det på Nakuru lake game park som är vida känt för sina många flamingos och lömska apor.

 

”Stjärnorna faller i natten nu

himlarna sänker sig ner över jorden

Och när stjärnans bloss tänder sitt ljus hos oss

brinner en låga klar i hela Norden

 

Julen är här,

och Fredrik saknar Norden

Men Glädjen är stor

I fredriks klara ögon bor den

Julen är här

Även i dessa länder

Kom låt oss sprita våra händer

När julen är här”

 

Eftersom jag inte vet om jag kommer få skrivit något innan julafton vill jag ta chansen att önska familj, släkt, faddrar, församling, kompisar, TFF, NUM, S&S, ELM, QRF och övriga bloggläsare en välsignad jul. Själv planerar jag att fira jul med Kerstin. N i Chesinende med andra svensktalande finländare.

Allt gott// Fredrik

När vi vandrar i bergen.
Halvvägs upp fick det bli en bild.
Väl uppe på toppen hemma hos Paul.

 

5 reaktioner till “Over the hills and (jätte)far away”

 1. DJ ULL is in the car, pump the base. En Tostaredproduktion.

  Midvinternattens köld är hård, stjärnorna gnistra och glimma.
  Grisar skrika i närmsta gård, högt under morgontimma.
  Slaktsvin bott ute för bästa smak, fläsk lyser vitt på rygg och bak.
  Skinkan sänks ner i laken, ingen har sett på maken.

  fyra små grisar i arla timma, fraktas fram uti månljusstrimma.
  Ugglan hoar i sitt näste, istapp faller tyst från fäste.
  Nasse spetsas utav tappen, grisen ligger död på trappen

  Tack för hjälpen i somras. And may the fork be with you!

 2. Hej Fredrik! Tack för skön och personlig dokumentation, hör din röst när jag läser dina rader. Din snabba bil har rört sej ganska exakt 2 meter bakåt för att sedan flyttas 1 meter fram. Simeon gjorde ett försök att flytta ” kulan” från uppfarten men när han näst intill sabba vår bil bad jag honom sluta. Så den står där fortfarande som en ständig påminnelse om att ägaren övergivit den för att plantera ärtor i ett främmande land. Vad gäller oss övriga övergivna tostaredare så roar sej Jakob och Rickard med att dissekera grisar, ditt fadderbarn med att lägga på hullet och jaga storasyskonen med gåstolen och lilla jag med att baka knäckebröd och slå in klappar. Kvällen till ära sitter jag dessutom uppe och väntar på min vid detta laget redigt mätte man. (Veckans andra julbord har precis avklarats. ) Grattis på födelsedagen! Hoppas du får en fin dag!

 3. Hej Fredrik! Tack för att du hörde av dej när jag låg på sjukhuset för op. Roligt höra din röst. Du är dej lik med samma iver och glädje inför dina olika uppgifter. I dag fyller du år. 20 år! Tiden har gått fort. Inte kunde vi drömma om att du på din 20års dag skulle vara i Kenya. Vi får fira din dag när du kommer hem. Allt gott önskas dej på din födelsedag och på tiden i Afrika. Stora födelsedagskramar från oss alla! Mamma

 4. Då vill jag också sälla mig till gratulanterna. Tänk att du firade din 20-årsdag i Nakuru. Jag firade min 21-årsdag på Matongo. Det går bra att fylla år överallt.
  Ja även att fira jul fungerar bra i andra länder med andra yttre attribut. Jag önskar dig en riktigt God och Välsignad Jul.
  Intressant att se en ny variation av versen på sången ”Julen är här”.

  Gunnel

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved