Pastorsretreat i Pimentel

Pastorsretreat i Pimentel

 

Det kändes väldigt värdefullt att få samla pastorsrådet till retreat från lördag till söndag. Ordet retreat (retiro på spanska) innebär här i Perú inte tystnad utan motsvarar vad vi skulle kalla bibeldagar eller läger i Sverige. Vi åkte ut till stranden Pimentel och höll till vid en lägerplats. Vi samtalade om viktiga saker och även mindre viktiga. Alla som var med hade var sitt undervisningspass. Steffen började med att undervisa om Paulus missionsstrategi under 7 punkter bla om hur Paulus ville nå provinser och städer för att så många som möjligt kunde både få höra ordet och sprida det vidare.  Vi samtalade sedan om det var något vi konkret kunde dra nytta av i arbetet i Chiclayo eller Piura. Temat för retreaten var ”En tro, ett sinne, ett gemensamt arbete, med gemensamma krafter”. Pastor Harold talade över Apg. 2:41-47 om den endräkt som apostlarna hade. Harold påminde oss också om att vi hade både, ”ätit tillsammans, åkt bil tillsammans, delat nattvarden tillsammans, ja, till och med sovit i samma rum”. (Logementet var ett enda rum med våningssängar)

Själv fick jag förmånen att stanna inför IELCHs tro och lära, som man formulerat i sina stadgar. Utifrån den pekade jag på att våra bekännelser, d v s  den apostoliska, nicenska och augsburgska bekännelsen har vuxit fram som ett försvar mot falsk lära och ett arv vi fått från våra fäder som vi vill värdera högt. Timoteo fortsatte sedan med att tala om utmaningarna att somliga kyrkor här i Perú inte vill använda sig av trosbekännelserna för att man förknippar den med den katolska kyrkans gärningslära. Men Timoteo menade också utifrån flera bibelställen att vi behöver försvara tron och trosbekännelserna behöver också förklaras och sättas in i ett historiskt sammanhang.  Vi avslutade retreaten med att hålla möte i pastorsrådet som heter CORPIELCH.

Det känns väldigt värdefullt att få stödja pastorerna på detta sätt. De sliter i vardagen, att få tid att slappa av med god mat och gemenskap är viktigt, men också att få uppmuntra varandra att kämpa vidare genom att fördjupa oss i vår allra heligaste tro.

Kära hälsningar Janne

2 reaktioner till “Pastorsretreat i Pimentel”

  1. Viktiga och bra ämne på ett pastorläger. Mina erfarenheter från predikantdagar är att man kommer närmare varandra och kallelsen vid sådana tillfällen.

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved