Pearl Harbor

pearlharborposterDe senaste dagarna har jag varit trött, haft huvudvärk och magproblem. Inte så kul, men det har i tiden sammanfallit med att jag precis arbetat mycket intensivt och därför behövt vila och ladda om. Hälsan gav mej inte valet att låta bli – så det var väl någon mening med det (som man ibland slarvigt säger). Imorgon ska jag sätta igång på nytt – men ikväll har jag sett filmen Pearl Harbor.

Man ska förstås inte överdriva betydelsen av en “skönlitterär” filmatisering av en historisk händelse eller en tidsepok. Men det som slog mej när jag såg filmen var hur USA – dess militära och politiska ledning – kunde bli så totalt överraskat av det oundvikliga. Om man står på gränsen till krig och samlar större delen av sina flottstyrkor på en plats – var kan man då anta att fienden kommer anfalla? Just där förstås. Och hur? Med en välformulerad krigsförklaring skickad med diplomatpost, eller med ett överraskningsanfall en söndagsmorgon?

Jag kan inte riktigt släppa den tanken. Att bli överraskad av det oundvikliga. Det är en tanke som återfinns i Bibeln. I Gamla testamentet varnas för de falska profeter var budskap så ofta är “Allt står väl till” trots att katastrofen står för dörren. I Nya testamentet finns samma tanke. Jesus efterföljare, de kristna, uppmanas att vara vakna och vänta på Hans återkomst. En tjuv överraskar inte den som sitter med lampan tänd och väntar, men den som sover i mörker blir överraskad. Men kanske allra tydligast blir det när Paulus säger att med Jesus’ återkomst är det som med en kvinna som väntar barn. Även om hon inte vet exakt när värkarna sätter in – så vet hon att de är helt ounvikliga, och ju längre det dröjer ju snarare kommer de.

Att bli överraskad av det oundvikliga. Jag undrar om jag inte kan se några sådana “överraskningar” också i mitt eget liv. Situationer där jag inte sett – eller velat se – trots att allting pekat åt ett visst håll, och så har jag till sist blivit överraskad av det oundvikliga.

Fundera på det: Att bli överraskad av det oundvikliga. Och hur vi undviker att bli det.

Erik

>

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved