Peru – födelsedagskalas

Peru – födelsedagskalas

Hej allihopa! Här i Peru är födelsedagar en stor grej och min upplevelse är att de firas mer än i Sverige. Även om man inte fyller jämnt så bjuder man ofta in till fest. Det bjuds på MYCKET mat och det är viktigt att det både räcker och blir över. Att tacka nej till mat kan ses som otrevligt, hellre då att man packar ner det man inte orkar i sin väska… En aspekt som jag har svårt för är att man bjuds på fest just på födelsedagen även om det är en vardag. Om det hade börjat vid 17 och varit slut vid 21 hade det fungerat för mig, men så är inte fallet. Om man bjuds in till klockan 20 förväntas man komma ca 21/21:30 och stanna till 00/01. För mig som ska upp och jobba dagen efter är det inte hållbart, vilket gör att jag inte kunnat gå på så många av dem. Men det är en tradition här som innebär mycket glädje och gemenskap för familjer och vänner.

I helgen gick jag på en födelsedagsfest. Thea fyller 13 den 9/10 och det firades klockan 16 på söndagen. Rebekka och Freja, volontärerna jag bor med, blev förvånade när jag sa att vi förväntades komma kl 16. Jag förklarade att det var en svensk fest och inte peruansk. Vi hade en härlig eftermiddag tillsammans med Ekströms, Steffens familj och Unossons.

Thea har bett om ledigt på sin födelsedag imorgon, vilket innebär att jag också har fri dag. Jag planerar att besöka studentcaféet på kvällen, något jag inte brukar orka de dagar jag har jobbat.

Anna Nord, volontär

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved