”Predika för oss”

”Predika för oss”

Helgen innebar resa till Skåne för alla ELMs missionssekreterare.

NUM möte för Rakel och Jonny – och jag fick dela gemenskapen på Breanäs. Sedan blev det predikan på gudstjänsten i ELF Kristianstad på söndagen.

Helgen blev mer händelserik än jag väntat, framförallt för att jag denna gång hittade billigare biljetter till och från Ronneby flygplats.
Blev lite frustrerad när jag fredag kväll varken hittade buss, tåg, hyrbil eller taxi som skulle ta mig till och från flygplatsen. Samtidigt blev Ronneby station därmed en plats där Jesus fick möta människor.

Fredag natt träffade jag på ett gäng syrianska killar som först tog mig för att vara arab (jo, det kan vara smart att ha en mörk och skäggig missionssekreterare ibland), men som jag sedan fick en fin gemenskap med under nästan en timmes tid.

Söndag eftermiddag – samma problem.

Denna gång mötte jag en internationell del av personal och studenter på BTH (tror jag det var). Vi kom i samtal och när de fick höra att jag jobbade som pastor kom det snabbt från en av dem:

Preach to us”

Om det var ett uttryck för hånfullhet eller nyfikenhet vet jag inte, kanske det första. Men det blev ännu ett tillfälle och bägge dessa gånger tog jag utgångspunkt i söndagens evangelietext från Matt 11:28f, om Jesus som kallar oss in till sig.

 

”Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila. Ta på er mitt ok och lär av mig, för jag är mild och ödmjuk i hjärtat. Då ska ni finna ro för era själar, för mitt ok är milt och min börda är lätt.”

– – –

”Predika för oss”, blev ord som fastnade efter helgen!

– – –

ELM vill nå vidare med budskapet om Jesus i missionslandet Sverige, fullt av diversitet och mångfald. Vi behöver gemenskaper runt om i Sverige som kan möta alla dessa nyfikna personer.
Tänk om allt fler människor ville svara på kallelsen från Jesus och tänk om allt fler av Jesus lärjungar och gemenskaper runt om i vårt land kunde respondera på kallelsen: ”predika för oss.”

Här är ingen skillnad mellan jude och grek. Alla har samme Herre, och han ger av sin rikedom till alla som åkallar honom. Var och en som åkallar Herrens namn ska bli frälst.
Men hur ska de kunna åkalla den som de inte har kommit till tro på? Och hur ska de kunna tro på den som de inte har hört? Och hur ska de kunna höra om ingen predikar? Och hur ska några kunna predika om de inte blir utsända? Som det står skrivet: Hur ljuvliga är inte stegen av dem som förkunnar det goda budskapet! Men alla ville inte rätta sig efter evangeliet. Jesaja säger: Herre, vem trodde vår predikan? Alltså kommer tron av predikan och predikan genom Kristi ord.

(Rom 10:12-17)

5 reaktioner till “”Predika för oss””

  1. Tack, Fredrik! Ett litet minne från vår Kenya-tid väcks till liv hos mig: Vår färgstarke pastor i Matongo, Jefta Michoro, sa vid ett tillfälle ivrigt och med starkt eftertryck: ”Vi vill ha missionärer som kan predika, som kan predika!”

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2021 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved