Predikanttankar

Gud har välsignat ELM med många goda predikanter. Under sommaren har jag fått lyssna till flera. Och jag har fått tillfälle att samtala lite mer med några. Själv är jag ju också predikant och det är gott att få dela erfarenheter, att få uppmuntra och vägleda varann.

De flesta predikanter vittnar om att förberedelserna innebär vånda eller välsignelse eller bådadera. Våndan, kampen, gäller ofta hur Bibelordet ska tala in i vår tid, till dem som kommer för att lyssna. Ordet som är evigt och oföränderligt ska drabba dem som lyssnar. Det finns utmaningar när det gäller att använda ett språk som är begripligt, att finna bilder och illustrationer som fungerar, och att få fram de skatter man själv funnit i texten. Välsignelsen i förberedelsen finns oftast just i upptäckten av dessa skatter. Noteringen i kalendern om en predikan i misionshuset X eller bönhuset Y tvingar mig att fördjupa mig i Ordet. Och fördjupningen bygger upp och bevarar mig.

För ett par veckor sedan skulle jag predika över Jesus liknelse om talenterna. I mitten av veckan före predikan försökte jag sitta vid mitt skrivbord för att förbereda. Men jag kom inte ”åt” texten. Jag vandrade runt på Strandhem (där jag har mitt arbetsrum). Ner i antikvariatet – fanns det någon andaktsbok som kunde hjälpa mig. Ut i biblioteket och bläddrade i böcker. Där satt en predikantkollega och förberedde inför PULS-lägret. Jag störde honom så många gånger att han till sist utbrast: ”Ingen ska få något gjort i dag förrän Erik har landat i sin predikotext!” En annan predikant dök upp lite senare och efter en stunds samtal i sofforna började några bitar falla på plats. Mer bön, mer arbete…

Hur predikan blev till sist, och vilken verkan den fick, vet bara Herren.

Men det var också gott att i veckan efter predikotillfället få frågor om hur det gått, från dem som sett min vånda. Det fanns en omtänksam värme i det!

Det är en kamp att vara förkunnare av Guds Ord. Därför vill jag uppmuntra till förbön för ELMs predikanter, och andra förkunnare, ni lyssnar till. Be gärna hela veckan för dem du vet ska predika på söndagen!

/ErikJA

4 reaktioner till “Predikanttankar”

 1. Intressant att få dela dina tankar/din vånda inför en predikan.

  Hoppas att det kan påminna många av oss att be för er predikanter.

  Gunnel

 2. Ja, det är inte lätt att predika över vissa texter (den orättrådige förvaltaren är ju en klassisk ”nöt”). Var finns evangeliet i evangeliet om talenterna? Har jag funderat på ibland. (Men även lagen har ju ett värde i sej).

  Fariséen och publikanen är ju lättare att predika över – fariséen är ju som bekant judarna och de romerska katolikerna och publikanen lutheranerna ;o)

 3. Tack Erik för dina tankar och för att du delar med dej.
  Jag känner igen mej i det du skriver och vill understryka för alla som läser detta att förbönen för predikanterna är så viktig. Tycker jag efter kampen att predikan gick dåligt kan jag hamna i missmod. Tycker jag att det gick rätt hyfsat och kanske någon t.o.m. berömde, kan jag bli högmodig. Det är inte lätt. Låt oss i allt ha våra ögon riktade på Jesus och inte på oss själva. Han är hjälpen.

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved