Promocion

promocion_lovisaJust hemkommen från Lovisas promoción. Hon slutar förskolan detta år, för att börja första klass i mars efter ett långt härligt sommarlov. Jag vet inte helt hur förskoleavslutningar i Sverige går till. Kommer inte ihåg hur det var när jag själv slutade lekis. Men jag tror att traditionerna i Peru skiljer sej något från de svenska.

De senaste veckorna har Lovisas och Esters fröken haft fullt upp med att samordna allt inför festen som först var tänkt för dem som slutade förskolan och klass 5 (i Peru är den obligatoriska skolan indelad i 5 + 5 årskurser). Sista dagarna blev det klart att även de som gick ut sista, tionde, klass skulle vara med. Så totalt var det ett tiotal elever som skulle firas.

promocion_trtaMaggan utsågs att beställa tårta. Och Lovisas fadder Kerstin lovade hemifrån Sverige att vara sponsor till tårtan. Uppgifterna om vilken tårtstorlek och vilka figurer som skulle vara på ändrades fram och tillbaka så Maggan var på bageriet tre gånger, tills hon sa till rektorn på skolan att ville hon ändra fler gånger fick hon åka dit själv!

Ikväll var det så dags. Vi samlades i en fint dekorerad lokal på en resturang inne i centrum av Chiclayo. Ungegfär en timma efter utsatt tid satte ceremonin igång. Lovisa tågade in i sällskap av sin kavaljer Lucas – som går i andra klass. Lovisa hade en vacker grön prinsessklänning och Lucas var mycket prydlig i skjorta och mörka byxor. Alla de tre avslutningseleverna från förskoleklassen dansade sedan några takter vals. Först med sina respektive för kvällen, sedan fick jag vara med som Lovisa pappa och dansa några steg jag också. Därefter tågade övriga avslutningselever in och det vara en hel massa fotografering. Medan pastorn i den kyrka som ligger på samma tomt som skolan höll en kort andakt smög Maggan ut med Lovisa för att byta från prinsessklänning till blå promociondräkt och hatt.

promocion_entreMitt nästa hedersuppdrag var att samtidigt som Lovisas fröken uttalade orden: ”På utbildnings-institutionen David Hansons vägnar graduerar jag Er. Ni har avslutat er förskoleutbildning.” skulle jag flytta tofsen från vänstra till högra sidan på hatten.

Till slut efter ytterligare en del fina ord om övriga avgångsklasser och en massa fotografering fick vi in en god måltid på bordet och vi övergick till lite mer informella samtal – samtidigt som barnen sprang iväg till resturangens lekborg.
I taxin poå väg hem lossade jag lite på slipsen och tänkte för mej själv att lussekatt, pepparkaka och ”Nu tändas tusen juleljus…” i en svensk gymnastiksal också hade varit rätt OK – och kanske lite mer min stil.

Erik

>

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved