Religionsfrihet 1

Religionsfrihet 1

I vårt grannland Ryssland har högsta domstolen beslutat förbjuda samfundet Jehovas Vittnen. HD-domaren Jurij Ivanenko säger att domstolen beslutat att stänga Jehovas vittnens huvudkvarter och lokala organisationer och överlämna deras egendomar till ryska staten. Beslutet togs sedan justitiedepartementet funnit tecken på ”extremistisk aktivitet” inom rörelsen.

– Jag väntade mig inte att det här kunde vara möjligt i det moderna Ryssland, där författningen garanterar frihet att utöva religion, säger Jaroslav Sivulskij vid rörelsens administrativa centrum.

Mina möten med Jehovas Vittnens medlemmar, oftast strax innanför eller utanför min egen ytterdörr, har gett upphov till motstridiga känslor. Dels har jag känt mig objektifierad som ”evangelisationsmål” och dels har jag känt mig frustrerad över att de frågor jag då ställt till dem inte besvarats. Jag mycket kritisk till hur rörelsen tolkar Bibeln och hur de bemöter och behandlar människor.

Men jag hävdar med bestämdhet att också dessa mina medmänniskor har rätt att tro, utöva sina tro och organisera sig. De har rätt till religionsfrihet. De borde de ha även i Ryssland – och beslutet i ryska HD känns som en iskall vind från Stalintiden med dess förföljelser av trosutövare av olika religioner.

/ErikJA

Uppgifter i bloggposten från TTs rapportering som återges i Kyrkans Tidning och Dagens Nyheter.

 

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved