Samburu

Vi befinner oss just nu i Samburu. Efter mer än tolv timmars bilfärd från Nairobi kom vi fram till Wamba som är centralort i detta område. Söndagen inleddes men ännu en bilfärd denna gång på två timmar. Vi passerade fem torra flodbäddar där vattnet kan komma forsande på ett ögonblick från bergen. Den så kallade vägen krävde att vi vid flera tillfällen tvingades gå ut för att justera vägen eller skjuta på. Slutligen kom vi fram till Ngelai där vi firade gudstjänst.

Ngilai ligger mitt i masailand och församlingen bestod av vackert sjungande masaier i traditionella färgstarka kläder. Landskapet är majestätiskt utsträckt och enormt naturskönt. Här har familjen Dahlbacka från SLEF (Svenska Lutherska Evangliföreningen i Finland) bott och arbetat i ett drygt år. Uppdraget var att lära sig språket för att sedan översätta Bibeln till det lokala språket.

I Ngilai förättades även den första prästvigningen i området när Benjamin Lemosi vigdes av biskop Obare. Benjamin är den ende präst från detta område och han reser hit flera gånger per månad för att betjäna församlingarna. Han bär en tung arbetsbörda genom att han numera även tjänstgör som hela kyrkans generalsekreterare.

Solen värmer och vi njuter av ett glatt resesällskap bestående av Amanda, Malin, två kvinnor från ELCK:s huvudkontor, projektledare Afram Pete och prästerna Ochola, Koran, Kispan. Generalsekretaren med familj finns även de med som värdfamilj. I morgon kommer Benjamin Lemosis mamma att begravas och hela måndagen planerar vännerna för denna gudstjänst.

På resan hit såg vi vägskyltar till området där de hemska attackerna ägt rum. Vännerna berättar om en svår situation för de kristna i norra Kenya. Situationen förvärras dag för dag och vi får be att Herren öppnar vägar för de kristna i utsatta områden.

Amanda och Malin, våra volontärer, pratar swahili med alla de möter. Språket öppnar upp kontakter med folket. Barnen dras som magneter till tjejerna. De är goda representanter för missionsarbetet. Malin är inne på slutspurten av sin tid i Kenya och Amanda kommer att stanna kvar till maj 2015. Vi tackar Malin för denna tid och hoppas att alla upplevelser gett mersmak. Amanda går vidare i uppgifter främst på Chesinende med Kersin Nilsson som kontaktperson. Vi ber att Amanda kommer att få en välsignad vårtermin.

Jonny Bjuremo

IMG_4743 IMG_4722 IMG_4786 IMG_4801 IMG_4768 IMG_4828

2 reaktioner till “Samburu”

  1. Jag kunde både i tanken, lukten och hörseln känna hur mycket samburu det är. Det är långt dit, flodbäddarna som man kör ner i osv osv.
    Tack för att du varit där Jonny.
    Gunnel

  2. Hej Jonny! Tack för att du tog dej till Samburu. Jag tror de behöver denna uppmuntran i deras svåra situation.De behöver säkert känna att de inte är ensamma utan det finns människor som ber för dem-för det gör vi väl? Önskar dej en lycklig hemresa.

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved