SeMäster-läsning!

SeMäster-läsning!

Sommaren närmar sej i Sverige – enligt almanackan och enligt de mejl vi fått också rent väder och temperaturmässigt. Snart kommer studenter har sommaruppehåll från studierna. Och de som arbetar få några veckors semester. Vad göra med all denna lediga fria tid?

Fråga Dej själv: Finns det någon bok som är viktigare för mej än alla andra böcker? Svarar Du ”ja” så fortsätt med frågan: Önskar jag att jag hade mer tid att läsa den boken? Svarar Du ”ja” även där så har Du en god ledtråd till vad Du skulle kunna göra i sommar…

…LÄS BIBELN!

Det finns många goda sätt att läsa Bibeln. Man kan sätta sej ner och bara läsa rad för rad, kapitel för kapitel och bok för bok. Men ibland kan det vara bra att läsa med papper och penna vid sidan om Bibeln. Skriv upp Dina upptäckter. Dina frågor (som Du sedan söker svar på genom att fråga någon som kanske vet eller genom att läsa mer). Notera vad Du läst – och vad Du behöver läsa igen.

Ett annat sätt är att läsa en bibelbok tillsammans med en studiebok eller en kommentar. Det gillar jag. En del skulle nog säga att det är min passion. Det må vara hur som helst med det – men eftersom jag det senaste ett och ett halv året haft fördelen att jobba mycket med Apostlagärningarna (en del har kanske följt med i de bibelstudier jag skrivit till tidningen Till Liv) så vill jag ge några lästips. Tips på några böcker att läsa tillsammans med Apostlagärningarna – att läsa en bibelstudiebok eller en bibelkommentar utan att ha Bibeln uppslagen brevid är lite som att breda smör direkt i näven. Det ska liksom vara en smörgås mellan hand och fett.

1) Apostlagärningarna av Evald Lövestam. Kanske den bästa kommentar till Apostlagärningarna som finns på svenska för den som vill lära sej mer om de miljöer där den tidiga kristna Kyrkan växte. Historiska, geografisk och religiösa bakgrundskunskaper som sätter in Lukas’ berättelse i sitt sammanhang. Inte en rolig bok – men för den som vill förstå mer och sedan själv fundera på tillämpningar är den en guldgruva.

2) Hela världen väntar. En guide till Apostlagärningarna av Anders Sjöberg. Inte en kommentar vers för vers, utan en tematisk bok som behandlar ämnen som ”Strukturen i Apg” ”Talen i Apg”, ”Apg och missionsuppdraget” och ”Apg:s teologi”. En spännande och lättläst vägledning vid studiet av Apostlagärningarna.

3) De kallar oss kristna av Bertil Gärtner. En bibelstudiebok som går igenom hela Apostlagärningarna. Lite ojämn, men stimulerande läsning. Dessutom en billig pocket-bok som har hela Apg:s text tryckt i slutet av boken. Perfekt för badstranden!

Och för dem som läser på engelska. Det är faktiskt inte är så svårt om man har bibeltexten på svenska jämte sej – på det sättet hänger man med ganska bra också med halvgoda engelskakunskaper:

4) The Message of Acts av John R W Stott. Ingår i serien “The Bibles Speaks Today”.
Stott är en mästare på ett sund bibelutläggning där textens historiska sammanhang inte förnekas och samtidigt vågar han tillämpa den in i vår tid.

God läsning!
+Erik >

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2021 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved