Små och stora stjärnor

Små och stora stjärnor

Den stora stjärnan i Kenya just nu heter Barack Obama! 2008 började dålig för Kenya men nu kan de med stolthet säga att året fick sluta med en stor seger.

Det finns också en mängd av ”små stjärnor” i vår värld som inte har blivit så kända som Obama. Jag träffade en av dem i Kisii i helgen. En förtjusande flicka på ca 3 år som helt plötsligt stod och höll hårt i min kjol. När jag tittade lite mer noggrant på henne upptäckte jag att det stod ”a little star” (en liten stjärna) på hennes smutsiga tröja. Jag tog upp henne i min famn och efter en stund började hon studera mig på lite närmare. Hon tog tag i min hand med sina små händer, tog på min näsa och mitt hår var också spännande att känna på, hon borrade in sitt huvud i min famn och skrattade. Efter en stunds lek och skratt satte hon sig till rätta i mitt knä igen och somnade.

Jag träffade henne inte mer den helgen men hon fick ändå sätta ett litet spår i mig. Alla människor kommer inte att bli lika stora som Obama, de flesta av oss får nöja sig med att vara ”vanliga” människor men vi kan ändå få många möjligheter. Flickan jag träffade i Kisii är helt ovetande om att hon gjorde mig glad och att hon faktiskt fick påminna mig om att alla människor är stjärnor på sitt eget sätt.

När Obama gick ut för att ta emot folkets jubel dagen efter sin seger sa han flera gånger i sitt tal: ”Yes, we can!” (Ja, vi kan!) Ja, vi kan göra skillnad i vår värld, vi kan minska klyftor mellan människor, vi kan leva sida vid sida, svart som vit och vi kan räcka ut en hand till någon som behöver den men den största utmaningen till förändringen måste först komma inifrån, från vårt eget hjärta innan det kan ske något utanför. Är vi, du och jag beredda att förändras och för att sen kunna göra skillnad där vi är?

Lina Jämstorp

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved