Smoke on the Water

Smoke on the Water

Tjénaré

Dagarna har rusat förbi och den första riktiga arbetsveckan är nu påbörjad för min del. Efter mer noggrann planering har jag nu tilldelats uppgifter och sysslor som jag i egenskap av besökare för en tid kan utföra med en viss naturlig pondus. Det är skillnad i hur man behandlas som vit eller mörk även i Etiopien, på gott och ont.

Negativt: Högre priser på marknaden och på hästkärran(”bussen”) vilket av principskäl och envishet ibland leder till power walk in till stan.

Positivt: Mer uppmärksamhet när det behövs. Tack vare denna uppmärksamhet har jag, utöver mina generella uppgifter att vara en god förebild och läxhjälp, fått olika typer av lektionsuppdrag där jag undervisar eller informerar om olika saker.

Från och med idag(onsdag 30/1-13) kommer jag 3ggr i veckan hålla i en typ av söndagsskola för barnen där jag berättar och läser kända berättelser ur bibeln i kronologisk ordning. Allt ifrån David och Goliat till liknelsen om den barmhärtige samariten. Eftersom mitt största problem är att inte kunna kommunicera med barnen smidigt kommer jag ta till alla möjliga medel för att kunna förmedla berättelserna på ett fångande sätt. Bilder, rita på tavlan och Fredrik Skarsgård är några medel. Alla barnen pratar amahriska förutom fem som pratar lokalspråket oromiska. Så tre språk måste översättas och förhoppningsvis skall vi bli skickliga nog så att det flyter på. Vem vet, barnen kanske väljer att försöka fatta min engelska.

Under den gångna veckan har jag även blivit sidekick till en prästen Eyob Isajas som jobbar med gatubarn/ hemlösa och ungdomar vid sidan av kyrkan(se ”veckans Cliffhanger” i förra inlägget). Precis som i Kenya så är inte bara utanförskapet och fattigdomen problemet för hemlösa utan även svårt missbrukande av olika substanser/droger. Därför bad han mig komma och prata om riskerna med rökning och andra lokala droger som t.ex. tuggdrogen Kat och Ariki(typ hembränt). Även dessa lektioner håller jag i egenskap av att vara annorlunda(uppmärksamhet!). Till en början ställde jag mig frågande till varför jag skulle undervisa dem i risker med användning av droger. Jag är både yngre och förutom min egen överkonsumtion av Fisherman’s halstabletter i gymn. helt oerfaren i allvarligt missbruk. Men mötena har hittills varit roliga och responsen bra så planen är minst en lektion i veckan med någon av Eyobs grupper.

Om det var oväntat att jag har lektioner för 20-27 åringar om droger så är det nog ändå gitarrlektionerna som jag har för fyra killar i kyrkan det mest otippade. Jag vet att min familj och andra nära och kära skrattar högt över nyheten om mig som gitarrlärare och antagligen frågar närmaste person om de ” hört nått Så dumt?”. Jag har i många år retat gallfeber på folk genom att spela av en mix av olika mycket enkla intron på rocklåtar alla redan kan eller utan problem kan lära sig under kvarten. Men tydligen är det så att de vill lära sig fingerspel och det kan jag, så vad jag gjort hittills är att visa hur man läser tabulaturer och plockar strängar med fingrarna. Så vi får se om det blir några Janne Schaffers av dem eller bara ytterligare fyra drömmare som tröttnar efter att ha lärt sig låtens intro.

PS: Jag skall framföra hälsningar från folket i Asella till folket i Sverige som känner folket i Asella!

Allt gött/Fredrik

11 reaktioner till “Smoke on the Water”

 1. Härligt att du fått konkreta uppgifter nu, kör hårt och lycka till!
  Hörde av Eyob att du varit lite sjuk – du borde satsa på att bli matad lite mer 😉 tror det håller en frisk..
  Krama kidsen från mig! /Benedicte

 2. Hej!
  Skrattade så tårarna rann när jag i mitt minne hörde just” smoke on the water” för miljonte gången. Du ställde åtminstone inte till med konsert för familjen i tron att alla ville höra dej traggla igenom halva ”love me tender ”på en ostämd cello! Saknar dej något oerhört och längtar tills du kommer hem med värmen i släptåg! Blir lite orolig när jag hör på annat håll att du inte mår helt bra, hur står det till egentligen? Får du användning av överlevnadskittet vi gav dej, behöver du kanske påfyllning? Statusuppdatering önskas! Många kramar från verkstaden<3

 3. Hej Fredrik! Att du trivs och drivs av lusten att hjälpa märks tydligt! Energi saknas inte!!! Hoppas besöket i huvudstaden blev bra!! Att du fick den hjälp du behövde. Du har många vänner som ber för dej här i Sverige!! Ja, jag minns ditt gitarrspel!!! Och jag minns också att du spelade så intensivt så jag fick migrän.:)) Att du skulle få nytta av det i Etiopien kunde jag inte drömma om!!!! Det gläder mig!! Att be dej ta det lite lugnt så du inte bränner ut dej är jag fel person att säga!!! Det är väl mina gener du fått!!!! Vi ber för dej och ditt arbete. Önskar dej allt gott!!! Kram Mamma

 4. Hej Fredrik! Trevligt att läsa om dina upplevelser i Afrika. Det är spännande för man vet aldrig vad som kan hända. Min överraskningar som jag upplevt i Etiopien är nästan bara av det possitiva slaget. Hoppas det blir det för dej i fortsättningen också. Gud välsigne dej. Hälsni ngar Arne

 5. (Nu ska jag göra som mamma och använda alldeles för många utropstecken) Du får uppdatera oftare om hur du har det lillebror!!!!! Nu kan jag dessutom (nästan) sakna ”smoke on the water”, men jag vet att vi saknar dig här.

  Hälsa förresten Rev. Dawit Tufaki från mig, ”Viktoria från Tostared”, jag skrev för många år sedan ett brev till ett av hans barn och det minns jag att han nämnde senast han var här i Tostared. 🙂

  Kram!!!

 6. Hej!
  Om du inte minns mitt namn så kanske du minns en tjej som du träffade tillsammans med benedicte när du precis kommit till addis, som för övrigt inte pratar särskilt mycket skånska trots att hon är skåning. Det var jag.
  Och jag har planer på att komma till Asella i påsk, så då ses vi kanske då?!
  Kul att läsa om dina upplevelser – kommunikationsförsök och annorlundaskap. Etiopien är ett underbart land, njut allt du kan av din tid där!

 7. Maria: Jag minns även dig, det var du som prata så hög icke-skånska under frukosten att jag inte kunde sova ;)Du är förstås välkommen och jag antar att du menar den svenska påsken.
  //Fredrik

  1. Haha, nä det måste ha varit Benedicte..:) eller okej, kan väl erkänna att inte nån av oss tog alltför stor hänsyn till dina skrala sovtimmar. Tack tack! Japp, den etiopiska vet jag inte ens när den är. Landar i Addis om en och en halv vecka och stannar i två månader, ska bli underbart!

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved