SMR årskonferens dag 1

SMR årskonferens dag 1

ELM är medlem i Svenska Missionsrådet (SMR), som är en samlingsorganisation för svenska organisationer som arbetar internationellt med mission och/eller bistånd på kristen grund. Det är värdefullt att tillhöra ett sådant formaliserat nätverk dels för att SMR ”servar” oss medlemmar med vissa saker (så att inte varje organisation behöver kolla vilka regler som gäller för olika saker, försäkringslösningar, kontakter med Sida, etc) och dels för att det är ett forum får att utbyta erfarenheter och reflektera kring missionsuppdraget.

Kaffepaus vid Lagan i Laholm med 13 km kvar till Gullbranna.
Kaffepaus vid Lagan i Laholm med 13 km kvar till Gullbranna.

Förhoppningsvis har också ELM något att bidra med i SMR, även om vi är en liten organisation med vad många skulle säga en omoderna missionssyn.

I dagarna två har SMR årskonferens på Gullbrannagården utanför (eller innanför) Halmstad. Konferensen arrangeras tillsammans med Sveriges Kristna Råd (SKR) och mycket av programmet är gemensamt, så till exempel hela denna första dag.

Många som skulle hit – vi började med lunch – fastnade på tåget från Stockholm och blev en timma försenade. För en gång skull var det en fördel att som SMR-organisation inte ha huvudstaden som bas. Jag kom i god tid efter en härlig tur på

Anders Malmstigen, nytillträdd SMR-chef, hälsar välkommen.
Anders Malmstigen, nytillträdd SMR-chef, hälsar välkommen.

moped genom den nyutslagna skånska lövskogen och sedan bland de blomstrande halländska rapsfälten.

Eftermiddagen har haft ett dubbelt tema som dels belyst situationen i Mellanöstern och dels utmaningarna för samfund och kristna organisationer att möta migrations- och integrationsutmaningarna vi ställs inför i dag.

Journalisten och mellanösternkännaren Bitte Hammargren föresläste och gav inblickar i dagens Saudiarabien, Egypten, Syrien och Turkiet. Hon talade om att vi (åtminstone i Europa) lever i ”principlöshetens tid” och en annan formulering som fastnade var att ”efter den arabiska våren kom vinter”. Därefter förklarade juristen Ignacio Vita juridiken (och delvis politiken) kring begrepp som flykting, asyl, permanent/tillfälligt uppehållstillstånd och så vidare.

Vad har allt det här med mission att göra undrar kanske någon? Ett efterföljande panelsamtal, med förlängning ner kring borden vi satt vid, ställde just den frågan och ledde in på samtal om kring hur vi som kyrkor och organisationer verkar i vår tid för att möta nöden därute och härhemma. Även om våra perspektiv och arbetsområden är ganska olika – vid mitt bord satt bland annat Torbjörn Freij från Vineyard Norden och Christina Grenholm från Svenska kyrkan – så gav samtalet en del värdefulla intryck.

Infotainment under festkvällen.
Infotainment under festkvällen.

I kväll har det sedan varit festkväll i restaurangen. Sist jag var på fest i samma lokal var det släktträff med min hustrus släkt.  Gullbrannagården har god spridning på sina kunder. Maten var nog snäppet bättre den gången.

Jag hamnade (bordsplacering medelst lottdragning) vid ett bord där vi satt fyra personer som alla arbetade med internationellt arbete och kvällens behållning var nog att höra de andra tre berätta hur deras intresse för mission och biståndsarbete väckts. Gemensamt för oss fyra var att det var att mötet med människor och kultur i Latinamerika funnits med som en avgörande faktor för det vi i dag arbetade med.

I morgon väntar en mer formell årsmötesdel, och en del annat. Jag får försöka skriva några rader då också.

/ErikJA

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2021 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved