SMR årskonferens dag 2

SMR årskonferens dag 2

Namnskylt, karta över området och (på baksidan) konferensprogrammet - smart.
Namnskylt, karta över området och (på baksidan) konferensprogrammet – smart.

Andra dagen av SMRs och SKRs årskonferens inleddes med frukost följd av morgonbön i ortodox tradition. Jag får nog erkänna att jag kände mig mer hemma vid frukostbordet med corn flakestallriken än jag gjorde vid andakten.  Men två saker tyckte jag mycket om i den tämligen liturgiska morgonbönen. Den upprepade bönen ”Herre, förbarma dig”. Den är inte bara biblisk, utan uttrycker också så tydligt vår totalt beroende av Herren. Det andra jag tar med mig var uppmaningen (som inte fanns i den tryckta ordningen) som kom inför de båda Skrift

läsningarna: ”Låt oss vara uppmärksamma!” En sådan uppmaning inför den gemensamma bibelläsningen skulle jag kunna införa i vilken ELMsk mötesordning som helst.

Därefter fördelade sig den församlade skaran på en SKR-fålla och en SMR-dito för att hålla respektive formellt årsmöte. Jag gick med övriga SMR-representanter till missionsrådets förhandlingar. Årsmöte är årsmöte – ni vet: Öppnande, stadgeenligt utlyst, närvaro/röstlängd, årsmötespresidium …

SMR har en viktig uppgift som förmedlare av bidrag från Sida till projekt som medlemsorganisationerna arbetar med i olika länder. Det är stora summor det handlar om drygt 180 miljoner kom från Sida under 2015 och 165 miljoner förmedlades vidare till medlemsorganisationerna. Det är många fantastiska projekt som möjliggörs i Afrika, Asien och Latinamerika tack vare Sidas stöd.

Samtidigt finns det en utmaning för SMR – som i sina stadgar har en tydlig kristen och missionerande identitet – att så mycket av finansieringen kommer från en aktör

Lunch i majsolens sken.
Lunch i majsolens sken.

utifrån. Några medlemsorganisationer i SMR, bland andra ELM, ansöker inte om Sida-bidrag och arbetar främst med evangeliserande arbete. Ibland upplever vi att det är svårt att få plats under SMR-paraplyet tillsammans med de stora aktörerna som främst arbetar med bistånd och utvecklingssamarbete.

Årsmötet förlöpte väl. Ansvarsfrihet, ny budget, val av styrelse, etc.  Och när vi var klara – i tid! – behövdes inga paraplyer för solen sken över Gullbranna. Lunch på restaurangens uteservering och återigen goda samtal. Kanske är det för min del det mest värdefulla med att mötas i SMR-sammanhang, alla de goda samtal med missionsintresserade kristna syskon som man får i pauser och vid måltider.

Efter lunch var det ytterligare två samlingar. En med temat ”Vad gör SMR och SKR gemensamt?” och sedan en sändningsgudstjänst i luthersk tradition. Men jag avvek. Krafterna räckte inte riktigt till, och hemma väntade ett sammanträde till på kvällen.

Nästa år blir SMRs årsmöte i Linköping med MAF Sweden (Mission Aviation Fellowship, ”missionsflyget”) som inbjudare. Till Linköping kan jag inte köra moped – kanske kan MAF landa på Hjälmsjön i Örkelljunga och hämta upp mig?

/Erik

3 reaktioner till “SMR årskonferens dag 2”

  1. ”Jag får nog erkänna att jag kände mig mer hemma vid frukostbordet med corn flakestallriken än jag gjorde vid andakten.”
    Gott, skäms inte för de du!

  2. Att uppskatta en cornflakestallrik som uttryck för Guds goda vilja och omsorg om våra lekamliga behov är absolut inte fel. Samtidigt kan man nog få lov att känna åtminstone ett litet stråk av sorg över att den lekamliga måltiden upplevs som mer givande än en samling där Guds Ord delas. Nåja, när vi står tillsammans inför Guds tron en gång kommer den gemenskapen överglänsa vilken cornflakestallrik som helst!

    Härligt, Erik, att läsa om dina mopedäventyr. Om jag minns rätt står du nog i en viss tradition i BV/ELM i att använda detta fortskaffningsmedel. Du kanske har stött på fler mopedåkare i dina historiska forskningar?

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved