Sommarlov och den lutherska bekännelsen

Sommarlov och den lutherska bekännelsen

Här i Peru är det sommar och skolorna har sommarlov ända fram till sista februari. Det är varmt mitt på dagen men annars är temperaturen ganska lagom för en norrlänning här i Arequipa (det är tex mycket varmare i Piura och Chiclayo). Många skolor erbjuder nu sommarskola, escuela de verano, under lovet. Det gör också SETELA, det teologiska seminariet som ligger vid den norska skolan. Jag fastnade för en kurs om vad det innebär det att vara lutheran.

Så på eftermiddagarna den här veckan får jag göra något verkligt viktigt, läsa den tro och den bekännelse jag som missionär/predikant och pastor i ELM med glädje ställt mig under. Det är särskilt intressant att få läsa den augsburgska bekännelsen i en kontext som är ganska lik Luthers egen (i Peru är den katolska kyrkan fortfarande dominerande), och det är roligt att få göra det på spanska.

Ikväll läste vi, (Du kan läsa mera ordagrant tex http://www.logosmappen.net/)

Artikel 1. Gud är, evig, osynlig, odelbar, av omätlig makt, vishet och godhet…likväl finns tre personer med samma väsen och samma makt…Fadern, Sonen och den helige Ande.

Artikel 2. Alla människor föds med synd, d v s utan fruktan för Gud, utan förtröstan på Gud samt med ond begärelse och detta medför fördömelse för dem som inte föds på nytt genom dopet och den heliga Ande.

Artikel 3. Guds Son har antagit mänsklig natur, blivit född av jungfru Maria, pinad, korsfäst, död och begraven, för att han skulle försona oss med Gud och vara ett offer inte bara för arvskulden utan även för alla människors verksynder.

IMG_3554[1]IMG_3555[1]

Utsikt från SETELA. Den norska skolan i bakgrunden.

Men annars är vårat jullov/sommarlov redan över. Jag och Annis har börjat på språkskolan igen, Adam och Cornelia har börjat på Sofia Distans, Ella på förskolan. Rakel har åkt hem igen (tack för allt denne gång, Ralle!), och Arvid Birgersson har kommit. Arvid stöttar redan familjen och barnen på ett fint sätt.

Vi har haft en välsignad jul-och nyårsledighet här i Peru! Om Gud vill flyttar vi till Chiclayo 23 mars.

Allt gott önskar vi – i Jesu dyra namn!

/Janne Smetana

IMG_3517[1]IMG_3504[1]

IMG_3518[1]IMG_3526[1]

Julbön med norska och danska missionärer. Besök i mellandagarna från Piura.

IMG_3525[1]IMG_3524[1]

Vårt goda julbord på julafton

1 reaktion till “Sommarlov och den lutherska bekännelsen”

  1. Hej!

    Visst är det spännande att läsa CA i ett religiöst sammanhang som påminner om reformationens! Jämför t ex ”Om åkallandet av helgonen” i Sv Ky bekännelseskrifter med ”El culto de los santos”. Det ena låter lite mossigt medan det andra är precis rakt in i människors vardag. Allt gott! //Mattias

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved