Sorg och glädje

Sorg och glädje

Under den senaste veckan har flaggorna här i Kenya varit på halvstång. En tragisk flygolycka förra söndagen tog sex människoliv, däribland säkerhetsminister Saitoti och assisterande säkerhetsminister Ojode. De båda fick betyda mycket för Kenyas nation så beskedet att de båda omkommit kom som en chock för folket. I helgen har vi fått följa deras begravningar i TV. Låt oss tänka på och be för de familjer som lämnats kvar och för att de ska få goda efterträdare på sina poster.


Som en kontrast till detta var det en stor glädjedag för Bethesdakillarna i lördags. Det var ”The day of the African child” vilket firades tillsammans med flera hundra andra barn från olika barnhem samt olika officiella personer från stat och kommun här i Nakuru. Alla olika barnhem deltog med olika inslag, sånger, drama, tal och spex. Bethesda killarna hade akrobatuppvisning och en av killarna, Emmanuel, var utvald till årets officiella hedersgäst och satt vid hedersbordet. Festen avslutades med att Emmanuel klev fram inför den stora hopen och höll dagens tal! Det var otroligt vågat och bra gjort!


Direkt efter detta åkte vi till Kivu Retreat, det hotell min kenyanska vän Stella driver. Stella hade bestämt att hon ville bjuda killarna på en riktig retreat! Killarnas ögon var stora som klot när de visades runt på området och de fick prova på gymmet och aktiviteterna på ”kidspark”. Snacka om kontrast till vad de är vana! Sen väntade strips, korv och läsk, snabbmat för oss men en festmåltid för killarna som åt så stripsen sprutade ut ur öronen. Efter maten hade de en lysande akrobatuppvisning vid poolen innan det var dags för det de sett fram emot mest: Att bada! Ni kan inte ana hur det lyste ur killarnas ögon när de plaskade runt i barnpoolen. Några av de större killarna vågade sig över i den större poolen men de flesta av dem stannande kvar i tryggheten med 60 centimeters vattenhöjd. ”Tack så mycket Stella och Gud välsigne både dig och Kivu! I Bibeln står det att Gud välsignar den som hjälper föräldralösa barn…” Samwel höll ett spontant tacktal innan han och de andra killar satte sig i bilen för att åka hem. Och välsignelsen lät inte vänta på sig för försäljningen under helgen på Kivu var mycket bättre än vad det brukar vara! Stella skämtade och sa att det kanske vore en god ide att bjuda dit Bethesdakillarna varje helg…


I söndags var jag på gudstjänst i Kaptembwa, en församling lite utanför Nakuru. Barnen från BPP (Bethesda Prevention Program) deltog med sång och dans och poesi. Här i Kenya är det vanligt att man lär sig rabbla saker utantill och att man läser poesi i grupp. Gulligt att höra alla de arton små barnen läsa i kör på engelska: ”Where I am today, is not were I was yesterday…” och när man sett var de kommer ifrån så kan man inte annat än tacka Gud för att det verkligen är sant.


Idag har jag och Stella åkt till Kericho och haft en mycket trevlig lunch med Kerstin Nilsson och Rut Åbacka (för er som känner dem). Vi åt pizza och den var faktiskt ganska god för att vara gjord mitt i Afrika. Nu är det inte så många dagar kvar här i Kenya. Jag njuter av varje minut och vill helst att dagarna inte ska ta slut, samtidigt som jag ser fram emot den spännande tiden jag ska få ha i Etiopien. Jag är otroligt lyckligt lottad!

Rakel Smetana

4 reaktioner till “Sorg och glädje”

  1. Oj det låter verkligen härligt med allt pojkarna får vara med om.
    Det var verkligen en dag för afrikanska barn. Hälsa till Stella.
    Fortsatt välsignelse i Kenya och för resan till Etiopien.

  2. Kära Rakel!
    Gud välsigne Dig också! Härligt att läsa dina blogg-inlägg men också tragiskt att höra att du mött tidigare Bethesda-killar på gatan igen, kände dom igen dig??? Sorg och glädje… så är verkligen livet här, men vi har ett ännu bättre att se fram emot, även om vi får försmak ibland av himlen här på jorden! Det är underbart! /Amie

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved