Spanska på ABC och lite fotboll…

Spanska på ABC och lite fotboll…

Igår började jag läsa spanska på språkskolan ”ABC Espanol” här i Arequipa.

Jag känner det som en stor förmån att få sätta mig på skolbänken igen! Senast jag gjorde det var på Församlingsfakulteten och Lutherstiftelsen i Göteborg, hösten 2003. Mitt hjärta viskar tack till Herren att han ger mig denna fantastiska möjlighet, att få flytta till Peru med hela min familj, att få lära mig ett nytt språk så jag kan predika Guds ord i Peru…  ABC är ett fint, litet institut med bra gemenskap mellan eleverna. Miljön påminner lite om hur jag minns FFG. Det är kristna som driver språkskolan och det  verkar vara mest missionärer som läser där.  Vi är fem på nybörjarkursen, ett missionärspar från Tyskland och ett från USA och så jag (Annis börjar på måndag). Vi läser grammatik två lektioner sedan får vi personlig praktik, läsa och prata spanska med egen lärare. Skolan slutar vid 12 då jag tar jag bussen hem för att  göra hemläxan.

IMG_2712

ABC har jättekompetenta  och proffsiga lärare. De hjälper oss inte bara med spanskan… de berättar hur man gör för att åka säkert med taxi, eller ta ut pengar, en lärare hjälpte oss att hitta vårat hus, och igår berättade en annan lärare vad man ska göra om det blir jordbävning! (Arequipa rör sig ganska ofta eftersom miljonstaden ligger omgiven av en massa vulkaner).

ABC är en viktig plats för att evangeliet ska spridas till folket i Peru. Det ena paret som läser med mig ska till djungeln med evangeliet och det andra paret ska till bergen. Själva ska vi till kusten och Chiclayo, om Gud vill och vi får leva.

Vi läser från engelska till spanska. Jag är glad att Gud förberett mig att förstå engelska bättre genom att jag haft Sisay Almaz från Etiopien som arbetskamrat på Fridhem. Just nu känns det inspirerande men det kommer nog också tunga stunder. Men jag tänker fortsätta att be: ”Herre hjälpa mig att lära mig spanska så att jag kan predika evangelium i Chiclayo”.

IMG_2681

Vi vet ännu inte var vi ska gå på gudstjänst här i Arequipa därför hade vi egen gudstjänst på taket till vårt hus i söndags. På eftermiddagen gick jag och Adam och Filip till en park nära vårat hus och spelade fotboll. Man spelar på betongplaner här. Jag har inte sett någon gräsplan än förutom den på norska skolan.  Men Adam säger att ”när bollen hela tiden är rullning så utvecklar man tekniken, det är flera storspelare från tex Brasilien som utvecklat sin teknik genom att växa upp på betongplaner och gatfotboll”. Jag är för gammal att bli en storspelare, men landskampen vi spelade mot några grabbar från området, Stefanós, Daniel, Sebastian och Dylan slutade,

Peru – Sverige 1-4

Janne

IMG_2697IMG_2696

3 reaktioner till “Spanska på ABC och lite fotboll…”

  1. Roligt att höra att ni spelar fotboll. Just fotboll förbrödrar och har en förmåga att skapa gemenskap på tvärsen av kultur- och språkgränser. Vi tänker på Er i bön!

    //Mattias Lindström

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved