Sunshine! :)

Sunshine! :)

Idag fick vi hälsa på på Sunshine Cambodias center. Sunshine är ett projekt för fattiga barn och deras familjer. Vi kände oss väldigt välkomnade av både glada barn och personal. Först hade vi en liten sångstund där vi i gruppen sjöng några sånger för barnen, sedan sjöng barnen för oss så att taket nästan lyfte. Riktiga sångfåglar var de! Efter det berättade Rakel historien om Sackeus, vi fick till exempel höra att Jesus dendär dagen hade kommit just för att vara gäst hos Sackeus, som lurat så många, och inte hos prästerna eller de fattiga. Barnen fick vara med och spela rollerna som Jesus , lärjungarna och Sackeus och  vår egen Daniel S. fick agera träd. Till sist lekte vi tre klapp i hand och barnen fattade reglerna riktigt fort!

Sunshine bild

Sunshine ger stöd både till familjerna och de enskilda barnen. Många som är med i projektet bor omkring soptippen, där livnär de sig ofta på att sälja sopor som kan återvinnas. En sak som Sunshine bidrar med är att ge pengar till mat under tre års tid, det första året handlar det om 15 dollar i månaden, det andra året 10 dollar och det tredje 5 (det är riktlinjer, ibland klarar sig familjer utan några extra pengar fortare och anda familjer kan behöva stöd under en längre tid). Familjerna måste dock uppfylla vissa kriterier. Dessa är att barnen ska få gå i skolan, få mat och inte bli misshandlade fysiskt, känslomässigt, sexuellt, spirituellt eller bli försummade.  Föräldrarna kan också få hjälp att utbilda sig och starta en ”micro-business” alltså en väldigt lite business och få hjälp med att hitta jobb. De får dessutom komma på ”parents day” för att få utbildning i barns rättigheter. Sunshine tillhandahåller också skolmaterial och uniform till barnen så att de kan gå i den offentliga eller i privata skolor.

Barnen får dessutom komma till centret två gånger i veckan och ha det trevligt i cirka en och en halv timme. Först är det tjugo minuter ”devotion”, då få de sjunga och höra berättelser från bibeln, sedan finns det många olika saker de kan hitta på t.ex. spela fotboll, hålla på med Khmer kickboxing eller lära sig spela ett instrument. Det finns också flera datorer på centret så att de kan få lära sig hur de fungerar, skriva på dem eller bara spela spel och rita på paint.

Det är australiensare som har startat projektet, men Khmerer (alltså folket som bor i Kambodja) som driver det. När man räknar in volontärerna är det 17 personer som arbetar med projektet och 118 familjer som deltar. Eftersom det är så många familjer är det en hel del jobb med att följa upp alla. För att driva arbetet får de bidrag från Erikshjälpen i Sverige men också från insamlingar i Australien och andra länder.

Eftersom Sunshine har en policy om att besökare inte får ta kort på barnen och lägga ut på internet, har vi inte heller gjort det, men det finns många bilder av dagen på deras facebooksida ”Sunshine Cambodia”. Vill ni veta mer om Sunshine kan ni besöka deras hemsida www.sunshinecambodia.org

Varma hälsningar från Phnom Penh!

/Ida Gustafsson

 

 

1 reaktion till “Sunshine! :)”

  1. Ja ni får då uppleva. Härlig rapport och härliga bilder från bl.a Sunshine. (på annat ställe) Roligt att se ER oxå med alla Glada barnen där och tänk att ni får dela”Budskapet” i ord och handling, till dem som ännu inte känner Gud…
    -10gr i dag. Fint.

    Kram till er alla. I.H

Lämna din kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

© 2019 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved