Svensk-kenyansk etiopier?

Svensk-kenyansk etiopier?

Det känns underbart att få vara i Etiopien igen och det känns extra skoj att få dela upplevelserna här med mina vänner Kissinger och Elizabeth från Bethesda i Nakuru. Flygresan mellan Nairobi och Addis Abeba var extra spännande eftersom de aldrig tidigare flygit eller varit utanför kenyas landsgränser. Ni kan bara tänka er vilken upplevelse detta är för dem!!! Det är helt magiskt att se hur kenyanerna och etiopierna umgås, utbyter erfarenheter, jämför kulturer och skrattar tillsammans. Vänskapsband knyts och nätverk skapas för ett ömsesidigt utbyte – och vi i ELM i Sverige får vara med på ett litet hörn. Det är stort tycker jag. Etiopierna har verkligen uppskattat besök från Kenya och kenyanerna stormtrivs och har redan nu fått med sig värdefulla erfarenheteter och insikter som de tar med sig hem igen.

 

På plats just nu och en vecka framöver finns också ELM:s missionsekreterare Jonny Bjuremo och ELM:s ordförande Arne Engström. Gött att vara här tillsammans och uppleva Etiopien tillsammans och på plats prata om ELM:s roll här i Etiopien. Jonny och Arne är här bl.a. för att närvara vid prästvigningen som kommer att vara på lördag i Asella. Jag och mina kenyanska vänner ska också få vara med på detta. Presidenten i Ethiopian Evangelical Lutheran Church (EELC) Qes Dawit och generalsekreterare Qes Endale tar hand om oss. Vilka underbara killar verkligen, unga, entusiastiska, humoristiska och så kloka. EELC ska verkligen vara tacksamma för så kompetenta och goda ledare. Nedan ser ni det härliga internationella gänget.

Ikväll kom vi ”hem” till Asella, efter en resa till söder till en stad som heter Soddo. Vi har besökt olika församlingar och träffat många trevliga människor. Igår besökte jag och Kissinger och Elizabeth ett EELC projekt som heter ”Hope”. Projektet riktar sig till utsatta kvinnor sk ”barladies”. Personal går till stadens barer nattetid och rekryterar unga tjejer till projektet. Tjejerna får gå en ettårsutbildning som bl.a. inkluderar skolundervisning, samtalsstöd, bibelundervisning, frisörutbildning och datakurs. Vi klev in mitt i frisörlektionen så Kissinger passade på att friseras helt gratis. 🙂 Hope är verkligen ett jättebra projekt som förmedlar hopp och framtidstro och har hjälpt många många unga tjejer att ändra riktning i livet.

När vi hälsade på tjejerna hörde vi en av dem säga ”Mambo?”vilket betyder typ ”Läget?” på swahili. Det visade sig att en av tjejerna bott i kenya tre år eftersom hennes pappa var kenyan! Vilket jubel det blev bland mina kenyanska vänner som genast bytte från engelska till swahili! Ännu mer komiskt blev det när jag frågade vad hon hette och hon svarade: ”Swedish”!!! Jag frågade tre gånger innan jag förstod att det var hennes riktiga namn! Vi fick följa med Swedish och hennes rumskompis Kia hem för att se hur de bodde och vi besökte även andra tjejer. På vägen dit stannade vi till vid en frisörssalong för att träffa en tjej som gick utbildningen förra året och som nu är anställd där. Frisörläraren på Hope har sjäv genomgått programmet och det märktes tydligt att tjejerna tyckte mycket om henne. Vi var verkligen berörda av detta fantastiska projekt och av de tjejer vi mötte.

Dagen avslutades med att jag och Elisabeth och Kissinger fick umgås med ett stort och härligt gäng barn som vi hittade på kyrkans tomt utanför Hopeprojektet. Barnen tillhör ett EELC projekt som heter ”Compasion project” och de hade kommit till kyrkan för lite extra skolundervisining. Vi samlade dem ute på gräsplanen och hade ett spontandrama om Daniel i Lejongropen där barnen fick delta i dramat. Kissinger släppte loss totalt till barnens stora förtjusning så det slutade med att barnen var helt totalspeedade och vägrade gå hem!!! Det är nog tur att vi inte är där varje dag…

 

Nu sover alla mina kollegor, kenyaner, etiopier och svenskar. Jag ska också krypa till kojs. Efter att ha kämpat hårt med nätverket i flera timmar för att få ut detta på bloggen så är jag väl värd en go natts sömn, eller hur?! 🙂  Imorgon är det dags att djupdyka ner i  Asella Children and Youth Ministry, dvs det projekt som gjort att vi är här. Blir otrooooligt spännande! Sov gott!

Rakel Smetana

7 reaktioner till “Svensk-kenyansk etiopier?”

  1. Tack Rakel för ditt kämpande med nätet så att vi kan få varar delaktiga i det ni gör genom att se och läsa vad ni gör och så kan vi be för er. Det låter härligt med alla möten och der är så roligt att Kissinger coh Elisabeth är där tillsammans med er.
    God fortsättning på er program.
    Gunnel

  2. Tack Rakel för all tid och energi du lägger ner på att dela med dig av era upplevelser! Fantastiskt att få vara med er på detta sätt. Guds välsignelse över er alla och er resa.

  3. Jag instämmer i de övriga! Ta väl hand om er! Gud finns överallt! Tack för Hans outsägliga omsorg för både kropp och själ.

Lämna din kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

© 2021 Evangelisk Luthersk Mission. All Rights Reserved